Najtrofejniji bosanskohercegovački futsal klub, sarajevski Centar, u novu sezonu ući će sa kompletno promijenjenim rukovodstvom kluba. Dugogodišnja alfa i omega kluba, Dženan Muminović, prepustio je rukovođenje klubom predsjedniku Muameru Muftiću, a sa njim se u Centar vratio i dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH i Centra, Nijaz Mulahmetović, koji će obavljati funkciju sportskog direktora i trenera ekipe.

Još zimus, Dženan Muminović je odlučio da napusti FC Centar, te iako je zimus objelodanio svoju odluku, nastojao je da privede sezonu kraju. Proljetos se prvi put pojavila informacija da će Muamer Muftić postati prvi predsjednik, a ljetos je ona i zvanično potvrđena, te je dvojac koji je do sada vodio MNK DiaBiH prešao u Centar.

– Ideja o preuzimanju, odnosno kupovini ili pokretanju novog kluba je već dugo prisutna kod sadašnjeg predsjednika kluba Muamera Muftića. Bilo je tu dosta razgovora, planova i nakon izvjesnog vremena došla je opcija o kupovini FC Centar. U početku je to bilo zamišljeno kao spajanje dva kluba, MNK DiaBiH i FC Centar, s obzirom na to da je u sve ovo bio uključen i Midhat Mujić, predsjednik i osnivač MNK DiaBiH. Ipak, na kraju oba kluba nastavljaju funkcionisati odvojeno, rekao je na početku razgovora za Oslobođenje Nijaz Mulahmetović.

Po dolasku u novi klub odmah su zasukali rukave, te im je cilj poboljšati svaki segment funkcionisanja kluba.

– Stanje u klubu koje smo zatekli nije na nivou na kojem bi smo željeli da bude, ali zato smo tu da pokušamo napraviti iskorak u svim segmentima. Prvi koraci odnose se na samu organizaciju i upravljaču strukturu kluba. Isto tako moramo osvježiti i pojačati igrački kadar, uporedo raditi na angažovanju što većeg broja mladih igrača, kao i o juniorskoj selekciji koja će u narednom periodu biti obavezna.

FC Centar je tokom sedmice počeo sa pripremama. U odnosu na prošlosezonski tim ima dosta promjena, mada je i nekoliko igrača ostalo u sarajevskom timu. Na prvom treningu pojavilo se dosta novih igrača, a tu ima i nekoliko dobro poznatih futsal imena Bosne i Hercegovine koji su ranije nosili igru Centra, kao što su Emir Sipović, Amel Handžić, ali i povratnici u ovaj klub Nermin Jusić, Edis Mršo.

– Pripreme smo počeli sa optimalnim brojem igrača a kroz treninge i pripremne utakmice ćemo vidjeti je li to broj ili kvalitet. Imamo kvalitetne golmane, Sipović, Handzić, Mršo, Jusić… imaju iskustvo igranja u PFL, a od ostalih očekujem da manjak iskustva nadoknade željom za dokazivanjem. Sigurno je da bi nam jedan ili dva provjerena, kvalitetna igrača bila od velike koristi i ako se ukaže prilika pokušat ćemo ih dovesti.

Svjesni su i u Centru da su u ovom trenutku objektivno kvalitetom ispod najjačih ekipa Bosne i Hercegovine, te da je jako teško pričati o nekoj borbi za titulu. Cilj je stabilizovati klub, napraviti pozitivnu atmosferu i na terenu se pokušati nositi sa svakim.

– Ambicije su prvenstveno vezane da od kluba napravimo jednu zdravu sredinu, da ekipa ima zajedništvo na terenu i van njega, da vratimo publiku u dvoranu i od iste dobijemo podršku bez obzira na rezultat. Ako pričamo o objektivnom stanju, trenutnom igračkom kadru i uporedimo prvenstveno sa mostarskim Starim Gradom ili Salinesom onda je teško pričati o tituli. Međutim, trudit ćemo se da budimo sa svima konkurentni i osvojimo što više bodova. Za šta će to biti dovoljno vidjet ćemo na kraju.

Nijaz Mulahmetović se poslije nekoliko godina vraća u svoj Centar, klub u kojem je stekao slavu, nosio kapitensku traku i vodio ga do trofeja. Ipak, ističe da je ovo jedan novi projekat u kojem nema zasluga iz prošlosti.

– Skoro čitavu svoju futsal karijeru proveo sam u Centru, tu sam se afirmisao i postao reprezentativac, to je nešto što se ne zaboravlja i stvara određenu obavezu prema klubu. Ipak ovo je sada jedan novi projekat i želimo napraviti nešto što će biti prepoznatljivo i nadam se popraćeno rezultatima. Ne želimo se vezati za prošlost, jer nije isključeno da u skorije vrijeme klub dobije i novo ime, zaključio je razgovor za Oslobođenje Nijaz Mulahmetović.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.