Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak i srijedu je odigrala dva prijateljska meča u Bihaću s reprezentacijom Sjeverne Makedonije.

U prvom je bilo 3:3, dok su u drugom naši reprezentativci trijumfovali 9:5. Selektor reprezentacije Ivo Krezo je u razgovoru za Oslobođenje sumirao utiske urađenog u ovom okupljanju najboljih bh. haklera.

– Sigurno da možemo biti zadovoljni i moj stručni štab i ja. Rezultatski, jer su nekako Makedonci u posljednje vrijeme imali bolji skor od nas, a i ovo nam je bila dobra provjera pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Neke stvari smo uigrali, probali i ostaje nam da pred sami turnir to još malo kroz treninge doradimo, popravimo, prije svega igru na prekidima, gdje smo primili dva-tri gola. Ostalo, možemo biti zadovoljni, nije bilo povreda, osim manje povrede Bilala Jelića, ali on će biti spreman za kvalifikacije, rekao nam je Ivo Krezo.

Posebno je naš selektor naglasio igru na prekidima, na kojoj treba još raditi.

– Tu ne možemo biti zadovoljni. Ali, moramo reći da su i Makedonci to dosta dobro izveli, pogodili su. Treba i njima čestitati. A na nama je da na greškama naučimo.

Priliku za igru dobila su i dva debitanta, kapiten U19 reprezentacije BiH Amer Džindić, te iskusniji golman Robert Mišković.

– Kapiten naše U19 reprezentacije je sigurno budućnost našeg futsala. Ja se nadam da će on i dalje dobijati šansu u klubu, on je nama uvijek u širem krugu reprezentativaca. Ovo je njemu nagrada za sav trud i rad do sada. I ne samo on, u našoj U19 reprezentaciji ima mnogo talentovanih momaka koji čekaju šansu i ako budu ovako nastavili da rade, sigurno ćemo im je i ukazati, jer na mlađima svijet ostaje. Na njima je samo da igraju u svojim klubovima i da vrijedno rade kao i do sada, a igrama i u kvalifikacijama za U19 Evropsko prvenstvo su pokazali da kvalitet imaju. Što se tiče Miškovića, on je kvalitetan golman i sigurno da i na njega možemo i dalje računati.

Na spisak igrača koji su nastupali u Bihaću treba dodati još i Kristijana Pantića, ali i igrače iz sarajevskog Centra na koje računa Krezo, a koji su, kako nam je rekao, zbog poslovnih obaveza, morali propustiti ovo okupljanje.

– Uglavnom, to je to. Imali smo još na spisku i Kristijana Pantića, ali se on povrijedio pred ovo okupljanje. Ima tu i nekih igrača iz sarajevskog Centra, oni ovaj put zbog posla nisu mogli da dođu, ali i na njih sigurno računamo. Nadam se samo da u ovim utakmicama u prvenstvu neće biti nekih povreda i da ćemo imati najjaču reprezentaciju na raspolaganju.

Protivnici našoj selekciji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo idućeg mjeseca u Dubrovniku biće selekcije Hrvatske, Rusije i Švedske. I oni su u ovoj pauzi imali priliku da testiraju svoje reprezentativce.

– Pratili smo Hrvatsku, a za ove ostale reprezentacije tek ćemo dobiti snimke sa utakmica. Hrvatska je izuzetno jaka reprezentacija, vidjelo se to protiv Italije, jednu utakmicu su pobijedili, jednu odigrali neriješeno, Italijanima su dugo držali loptu i to dovoljno govori o kvalitetu.

Kvalifikacioni turnir drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2020. godine igraće se od 23. do 26. oktobra u Dubrovniku. Naša reprezentacija turnir otvara utakmicom protiv Hrvatske.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.