Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine, igrači do 19 godina, počeli su u Mostaru sa pripremama za kvalifikacioni turnir za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Među okupljenim futsalerima je i Tarik Lukšija, jedini reprezentativac koji nastupa van Bosne i Hercegovine. Tarik Lukšija je rođen u češkom Brnu, a trenutno nastupa za Hellas Brno. Lukšija je stigao na okupljanje, međutim njegov nastup u kvalifikacijama je pod znakom pitanja, s obzirom na to da je on već nastupao za olimpijsku reprezentaciju Češke i na odobrenje za nastup se još uvijek čeka.

U razgovoru za naš portal Lukšija otkriva kako je uopšte došlo do toga da se on nađe u reprezentativnom dresu.

– Kada je formirana U19 reprezentacija BiH došao sam u kontakt sa sadašnjim pomoćnikom selektora, Nijazom Mulahmetovićem, i tako je sve krenulo. Dobio sam poziv da dođem na jedno od testnih okupljanja i očigledno sam se dopao našem stručnom štabu, pa sam se tako i sada našao u reprezentaciji. Krenuo je odmah sav taj proces oko papirologije, kako bih ja stekao pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu, međutim to još uvijek sve nije potpuno rješeno, tako da je i moj nastup neizvjestan. Nadam se da će se sve to uspjeti srediti, ali i ako ne bude za ove utakmice, svakako ću ostati uz momke i bodriti ih, počinje razgovor za naš portal Tarik Lukšija.

On ističe da mu je poziv za nacionalni tim ispunjenje sna.

– Velika čast mi je igrati za domovinu. To je za mene ispunjenje sna. Uvijek sam htio igrati za BiH, jer je san svakog mladog igrača i svakog sportiste igrati za svoju zemlju.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine u grupi su Portugal, Moldavija i Srbija, sa kojom se i otvaraju kvalifikacije.

– Teško je pričati o očekivanjima. Grupa je jako teška. Najbolje bi bilo kada bismo se plasirali na Evropsko prvenstvo, ali treba biti i realan. Portugal je možda i najbolja reprezentacija u ovoj kategoriji, Srbija je jako nezgodna, imaju svoj kvalitet, a iako je Moldavija na papiru najlakši protivnik ne smijemo ih nikako potcijeniti. Ipak, i mi imamo jako dobru ekipu, i momci koji nastupaju za ovu kategoriju sigurno su budućnost bosanskohercegovačkog futsala.

Lukšija nije uspio previše da upozna nove reprezentativne kolege, sa njima je bio na jednom okupljanju.

– Upoznali smo se i sve je super. Malo smo se uspjeli uigrati, ali imamo ovih par dana sada u Mostaru da se dodatno upoznamo i uigramo za kvalifikacije. Vjerujem da možemo biti iznenađenje kvalifikacija.

Na kraju, upitali smo ga da nam uporedi Češku i Bosnu i Hercegovinu.

– Česi imaju malo drugačiji sistem. Igrači su tehnički vrlo opremljeni i mnogo igrača je isprobano pred kvalifikacije. Na kraju, za mjesto su se uspjeli izboriti igrači koji su se uklopili u selektorov sistem i vjeruju da mogu proći na Evropsko prvenstvo. Meni ipak više odgovara da igram za svoju zemlju. Srce je na pravom mjestu, i ja ću dati sve od sebe kada budem igrao za svoju domovinu, zaključio je Tarik Lukšija.

Bosna i Hercegovina kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvara utakmicom protiv Srbije u srijedu od 17.00.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.