Futsal klub Salines iz Tuzle je dosta ambiciozno ovog ljeta pristupuju projektu pravljenja respektabilnog tima za novu sezonu. I u prošloj sezoni djelovalo je to jako dobro, ”jarčevi” su završili u polufinalu play offa Premijer lige izgubivši od dominantnog FC Mostar SG, ali su imali i tada jasan plan da za sezonu 2019/20 spreme nešto ‘pakleno’, a to je povrđeno i ulaskom nekadašnjeg predsjednika tuzlanske Slobode, a danas premijerligaša Tuzla Cityja, Azmira Husića, u klub kao najvećeg sponzora.

-Ono što posebno intrigira javnost jeste ulazak Azmira Husića kao najvećeg sponzora u klub. U uslovima kada bh. Sport grca u problemima, više radi pogrešnog upravljanja javnim novcem, nego zbog nedostatka istog, ovaj čovjek unosi svjetlo u bh. sportsko crnilo. Možda je konačno vrijeme da titula u nekom ekipnom sportu dođe u najmnogoljudniji kanton u BiH, rekli su iz uprave Salinesa ovom prilikom.

Ono što je svakako odjeknula kao bomba u ovom prelaznom roku jeste što je legendarni Predrag Rajić stigao na mjesto šefa stručnog štaba Salinesa, a sa sobom je poveo i jednog od najboljih trenera golmana u Evropi u ovom trenutku, zasigurno, Zorana Rakićevića. Nekada najbolji igrač Evrope i najbolji strijelac Evropskog prvenstva u futsalu 2007. godine odlučio je da napusti klupu višestrukog prvaka Srbije i godinama najboljeg klupa ove regije, Ekonomca iz Kragujevca i prihvati izazov u Tuzli.

Legendarni futsaler u razgovoru za Oslobođenje ističe da je dolazak u Salines prihvatio kako bi dokazao da na ovim prostorima ima izuzetnog kvaliteta, samo ga treba na pravi način iskoristiti.

– Odmah čim se završilo prvenstvo kontaktirali su me ljudi iz Salinesa, konkretno Davor Divković. Rekli su mi svoje planove, šta žele da naprave od Salinesa. Malo je i meni, iskreno, došlo do zasićenja od Ekonomca. Umorio sam se. Svaki dan se sve isto događalo. Ja šta god radim, radim srce. Vidio sam da to više nije to to i došlo je do rastanka. Bile su tu neke tri-četiri ponude, ali sam se odlučio za Salines jer mi se taj njihov projekat učinio veoma zanimljivim. Svi će reći, moji drugari, da pored nekih ponuda iz Kazahstana i Azerebejdžana ja prihvatim ponudu iz Bosne i Hercegovine. Prihvatio sam jer svi podcijenjuju Balkan i naš mentalitet. Ali, mislim da mi samo nismo dobro radili do sada i nismo na pravom putu. Mi imamo djece koje su mnogo, mnogo talentovaniji od bilo koje djece. Ali nismo ih usmjerili na pravi put, nismo im pokazali sve ono što mi znamo, tako da sam prihvatio taj poziv da radim ovdje u Bosni i Hercegovini. Mislim da će to donijeti dosta dobrog i meni i Salinesu i bh. futsalu uopšte, rekao je za Oslobođenje Predrag Rajić.

Jarčevi su u pauzi između dvije sezone ekipu pojačali reprezentativcima Bosne i Hercegovine, Nerminom Kahvedžićem (FC Mostar SG) i Srđanom Ivankovićem (Ekonomac), koji se ujedno i vraća u Tuzlu, kao i reprezentativcem Srbije, Nikolom Matijevićem (Ekonomac). Osim ova tri kapitalna pojačanja stigli su i mladi golman Ognjen Blagojević, ali i mladi reprezentativci BiH, Stefan Trifković i Slobodan Manojlović. Rajić ističe da mu je cilj da igračima nametne svoj sistem rada, koji se zasniva na dinamičkom futsalu.

– Dva igrača su već u sistemu koji ja forsiram, Matijević i Ivanković. Meni se statički futsal ne sviđa uopšte, to je neki da kažem turnirski fudbal. Ja preferiram ozbiljiniji futsal sa mnogo kretanja i sa još mnogo nekih stvari koje futsal čine dinamičnijim i još ljepšim. Njih dvojica su faktički u tom sistemu, kao što rekoh. Drugi igrači se nisu još uvijek tome privikli, još uvijek nije to ono što ja želim, ali iz dana u dan je vidljiviji sve veći napredak. Možda je malo kod njih prisutan i strah kako će sve to izgledati, da li će oni to uspjeti, ali ja sam siguran da će nekih 7-8 igrača sigurno, da ne kažem svi, to uspjeti, da će dobiti jedan svoj prepoznatljivi stil i da ćemo već do polusezone da imamo rezultate tog rada i rezultate koje mi očekujemo.

 

Pojačanja, kaže, vjerovatno više neće biti do početka sezone.

– Za sada je to, to. Ne vjerujem da ćemo dovoditi više bilo šta. Sa tim snagama sa kojima smo krenuli pripreme, sa time ćemo završiti. Ima tu kvalitetnih igrača, kvalitetnih momaka. Nekada ćeš i prije napraviti rezultat sa kvalitetnim momcima, nego sa kvalitetnim igračima koji su loši momci. Ovo je zdrava sredina i mislim da ćemo pokazati da smo na pravom putu i da će neki od njih biti zvijezde.

Što se tiče ciljeva, za Rajića su oni uvijek najviši. Iako je svjestan da ekipa možda još uvijek nije dovoljno kvalitetna da prijeti Mostarcima, želi da od ekipe napravi pobjednike koji će se boriti za vrh i kako kaže približiti Mostaru na pravi način.

– Krenuli smo da radimo taj sistem. Ja mogu da sebe obezbijedim i kažem da bih bio zadovoljan ako bismo mi napredovali. I da, bio bih zadovoljan. Ali, mi moramo da napadnemo taj vrh. MOramo da se približemo svim ekipama, moramo da se približimo Mostaru na pravi način. Ok je to što mi sa ove distance gledamo na to da nam je cilj da napredujemo, ali mi odmah moramo da krenemo da stvaramo pobjednike, da stvaramo igrače, koji znaju da se bore sa pritiskom i koji će da se bore za najviši tron.

Na kraju, Predrag Rajić ističe da poznaje određeni broj igrača u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Dodaje da je futsal dosta napredovao u organizacionom smislu, ali da se još uvijek stagnira u nekim stvarima. Da kvaliteta ima, jasno stavlja do znanja, ali smatra da se taj kvalitet ne ispoljava na pravi način.

– Znam dosta igrača kroz turnir. Ali, to je jedno, liga je drugo. Pratio sam dosta. I kao igrač sam dosta dolazio na turnire po Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Derventi i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Sada se to malo izmijenilo, došle su neke nove snage, novi igrači. Faktički futsal je dosta, dosta napredovao, ali je stagnirao u tom nekom bazičnom dijelu, u toj igri. Organizaciono je dosta napredovao. I nekako, smatra se da ovdje nema nekog kvaliteta. A ja, naprotiv, smatram da ovdje ima jako mnogo kvaliteta, samo se treba sa igračima raditi na pravi način, zaključio je Predrag Rajić razgovor za Oslobođenje.

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine kreće 5. oktobra, a Salines će u prvom kolu gostovati kod isto tako renovirane ekipe sarajevskog Centra. Zasigurno, pred nama je vjerovatno najkvalitetnija i najuzbudljivija sezona Premijer lige od kako su se entitetske lige ujedinile, a sve oči su sa pravom uprte u dominantni FC Mostar SG koji već tri godine vlada bh. futsalom i nastojaće da to produži, a Salines će pokušati da im pomrsi račune.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.