Futsal liga Crne Gore završena je pobedom Titograda u finalnom meču protiv Brskova.

Podgoričani su na dominantan način stigli do nove titule i prilike da učestvuju u Ligi šampiona, najbolji strelac lige bio je Dragan Jakovljević, a zapaženu ulogu u ovoj sezoni imali su i delioci pravde. Suđenje u sezoni 2018/19. bilo je na mnogo višem nivou nego prethodnih godina, a Futsal Balkan Vam u nastavku teksta donosi priču o jednom od najkvalitetnijih delioca pravde, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, Žarku Markušu.

Za početak, recite nam kako ste se odlučili da svoju karijeru gradite kao sudija magične igre na petoparcu? Da li ste se i sami bavili futsalom ili je ovo bila iznenađujuća odluka?

Prije svega, po završetku studija u Beogradu 2005. godine po nagovoru prijatelja koji su veliki ljubitelji fudbala, počinjem aktivno da se bavim suđenjem fudbala, a kasnije, 2010. godine, uporedo počinjem da pohađam seminare za futsal sudiju. Od 2013. godine aktivni sam futsal sudija i do dan danas uživam u tom poslu.

Ove sezone delili ste pravdu skoro svakog vikenda i retko ko je imao primedbu na Vaše suđenje. Čak naprotiv, mnogi igrači, treneri i rukovodioci klubova isticali su da svoj posao radite na fenomenalan način, bilo da su pobeđivali, remizirali ili gubili u mečevima koje ste sudili. Kakva iskustva nosite sa crnogorskih futsal terena? Da li je deljenje pravde u ovoj ligi težak posao?

Liga je iz godine u godinu sve bolja, sve je veći broj klubova, a samim tim i kvalitet je na zavidnom nivou. Kao i u svakom poslu, ako ga ozbiljno shvatite i posvetite se tome, a pogotovo kad radite iz ljubavi nešto, nije teško. Ima dosta dobrih i zahtjevnih utakmica, ali generalno do sada nisam imao problema.

Sa mnogim igračima i trenerima van terena imate prijateljski odnos. Ipak, autoritet na terenu nije uspeo da Vam sruši nijedna osoba. Da li ste imali nekih zanimljivih anegdota sa terena koje bi podelili sa našim pratiocima?

Jeste, tako je, imam baš dosta prijatelja među igračima i trenerima. Ali kad počne utakmica svako radi svoj posao, poštujemo se međusobno za vrijeme utakmice, a po završetku prijateljski popričamo o svim situacijama i desi se nekad i ne složimo. Što se nekih anegdota tiče, nema ih puno, ali u nekim situacijama dešavalo se da neki igrač sa kojim sam dobar zaboravi da se nalazi na terenu, pa kroz smijeh opsuje i, naravno, bude isključen.

Koja utakmica Vam je ostala u sećanju kao najteža koju ste sudili?

Generalno je nema, ali mogu reći da su najteže “unaprijed dobijene utakmice” ili utakmice autsajdera, ali i svaka utakmica u kojoj se sastaju timovi sa severa nosi sa sobom neki rivalitet, a samim tim je možda teža za suđenje.

Mali je krug ljudi u Crnoj Gori koji se bavi futsal suđenjem. Ipak, većina sudija svoj posao svakog vikenda odradi na kvalitetan način. Imate li kolegu sa kojim posebno volite da sudite?

Ne volim nikoga da izdvajam, ali mogu da kažem da ovdje ima 4,5 sudija koje mogu da sude i dosta teže utakmice od ovih u našoj ligi. Mislim da je suđenje u našoj ligi i više nego korektno.

Ono što Vas odvaja od ostalih to je i fakultetska diploma, kao i posao na mestu profesora fizičkog u jednoj školi. Recite nam nešto više o ovoj temi?

2005. godine diplomirao sam na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu, a magistrirao sam 2018. godine na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. Moja želja iz rane mladosti, posao koji me ispunjava i koji mi pruža puno želja za svakodnevnim usavršavanjem i dalje traje. Dobitnik sam brojnih stipendija za usavršavanje u inostranstvu i trudim se da to maksimalno iskoristim.

Ni tu nije kraj Vašem angažovanju u svetu sporta. Nedavno ste bili u organizacionom odboru Igara malih zemalja koje su održane u nekoliko gradova Crne Gore. Mišljenje je da su igre organizovane na fenomenalan način i svi učesnici su poneli odlične utiske u svoje države. Da li se slažete da je Crna Gora u odličnom svetlu izašla u svet i da su igre organizovane na visokom nivou?

Tako je, angažovan sam u raznim projektima, što COK-a (Crnogorski Olimpijski Komitet), što saveza koji se bave organizacijom takmičenja u našoj zemlji. Igre malih zemalja Evrope je do sada najveće takmičenje koje se organizovalo u Crnoj Gori, bili smo domaćini preko 2000 sportista i trenera iz 9 zemalja. Organizacija je bila besprekorna zahvaljujući svima koji su bili uključeni u to i velikom broju volontera. Ja sam bio zadužen za naše specijalne goste iz olimpijskog saveza Srbije na čelu sa legendarnim Božidarom Maljkovićem i potpredsjednikom Žarkom Zečevićem. Nosim prelijepo iskustvo iz druženja i saradnje sa takvim ljudskim i sportskim veličinama.

Rođeni ste Podgoričanin i deklarisani ste kao navijač Budućnosti. U Srbiji je aktuelna tema da Crvena zvezda od naredne sezone uzima učešće i u futsal ligi preko saradnje sa KMF Srpska iz Beograda. Koliko bi dobro za magičnu igru na petoparcu u Crnoj Gori bilo da Budućnost napravi futsal sekciju?

Jeste, siguran sam da bi to bio pun pogodak za futsal u Crnoj Gori, a najviše zato jer Podgorica ima veliki broj majstora malog fudbala. Sigurno da bi to donijelo na kvalitetu futsala u Crnoj Gori, samim tim što je Budućnost brend u svim sportovima, kako u Crnoj Gori, tako i šire.

Titograd je, kao što smo naveli, osvojio titulu. Podgoričani su pokazali najviše tokom čitave sezone i iza sebe su ostavili ekipe kao što su Brskovo, Berane, Cezar i mnogi drugi. Kakve su šanse čete Zorana Milaševića u ovoj sezoni Lige šampiona?

U pitanju je dobra ekipa za naše uslove, ali za dalje im je potrebno 5,6 pojačanja kako bi napravili nešto ozbiljnije.

Šta je po Vama potrebno kako bi futsal u Crnoj Gori napredovao?

Što više uključiti mlade igrače, tu prednjači studentska liga u futsalu koja je po kvalitetu i organizaciji u rangu naše prve futsal lige. Ima mnogo mladih igrača koji su kvalitetni i mogu igrati u našem elitnom rangu.

Za kraj, imate li neku poruku mlađim pratiocima koji bi želeli da se bave sudijskim poslom?

Lijep poziv, dobro druženje i dobar futsal, za momke koji vole sport ništa više ne treba. Pridružite se!

One Comments

  • bebeto 08 / 06 / 2019 Reply

    Odlican sudac, neka je ziv i zdrav, bice i doktor sa pistaljkom brzo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.