KMF “Titograd” je osnovan 2008.godine i takmicenje je zapoceo u okviru Lige malog fudbala Srednje fudbalske regije Crne Gore. Od sezone 2012/2013 je stalni ucesnik 1.Futsal lige Crne Gore. U proteklih 8 sezona koliko se takmici u 1.Futsal ligi CG sedam puta je bio ucesnik play-off takmicenja, 4 puta prvak CG i jednom osvajac Kupa (od ukupno 2 sezone sa takmicenjem u Kupu CG) sto ga cini najusphesnijim klubom u Crnoj Gori.

O aktuelnim pitanjima vezanim za Crnogorski futsal za naš sajt govori prvi čovjek aktuelnog šampiona Crne Gore, gospodin Zoran Milašević.

Za početak našeg razgovora revite nam nešto više o ambicijama Vašeg kluba?

Ambicije kluba su uvijek najvece. Zelja svih u klubu je da imamo organizovan kolektiv po uzoru na najvece evropske klubove i tome se i pridaje najvise znacaja. Kada kazemo organizovan kolektiv tu se misli na sve strukture kluba kako bi sve obaveze bile ispunjene u skladu sa najvecim standardima kako prema igracima tako i prema svim drugim saradnicima i partnerima kluba. Kada iz takve organizacije izadju i rezultati onda je to dobitna kombinacija i to je ono cemu tezimo.

Kako ste zadovoljni nivoom organizacije crnogorske lige?

Liga je svake godine organizaciono na vecem nivou i to dugujemo prije svega jednoj korektnoj i otvorenoj saradnji svih klubova kroz Udruzenje klubova 1.Futsal lige Crne Gore. Takodje, veoma smo zahvalni i Fudbalskom savezu Crne Gore bez cije pomoci tesko da bi liga bila na ovom nivou a veliki broj klubova bi ozbiljno razmatrao dalje ucesce u istoj. Prostora za napredak ima i tu smo da zajednickim snagamo pokusamo da napredujemo i dalje kroz saradnju sa FSCG i nasim udruzenjem a prvi zadatak jeste svakako pokusaj da se pronadje sponzor lige.

Ove godine imamo čak 7 klubova koji imaju realne šanse za play off. Ko su po Vama favoriti?

Lige je ove godine mnogo ujednacenija i kao sto ste i vi primijetili veliki broj klubova pretenduje da budu ucesnici play-off takmicenja. Zaista je sve moguce i ne bih se usudio da u ovom trenutku prognoziram koje ekipe ce se naci u samoj zavrsnici.  Svakako da je ekipa Baja Pivljanina pokazala najvise u jesenjem dijelu i oni su sigurno glavni favoriti za osvajanje titule posebno imajuci u vidi da se radi o ekipi koja je dugo godina zajedno i cini se da su odredjeni igraci dostigli nivo koji je potreban za najvece domete. Pred nama je pauza u prvenstvu i prelazni rok pa i to moze znacajno uticati na konacan plasman. Nas cilj je svakako odbrana titule ali ce to biti zaista tesko ali ne i nemoguce uz dobar rad.

Poslednjih par godina predstavljate Crnu Goru na evropskoj sceni. Možete li uporediti Crnogorski sa evropskim futsalom?

U proteklim godina smo vise puta imali nastupe na evropskoj sceni, nekada manje ili vise uspjesne ali je svakako to za nas bilo veliko iskustvo. Takvi nastupi nam govore da li smo na pravom putu i prilika su da vidimo gdje smo u odnosu na najbolje evropske ekipe. Za sada je to drugi nivo za nas i pred nama je puno rada kako bi bilo bar donekle konkurentni na medjunarodnoj sceni. Nazalost, kod nas je futsal na amaterskom nivou i to je nesto sto u buducnosti moramo mijenjati. Rad sa mladjim kategorijama, strucni kadrovi iz inostransta i koorinisan rad su ono sto nam u buducnosti moze donijeti konkurentnost. Sve to iziskuje velika finansijska ulaganja i jednu vrstu profesionalizma sto mi u ovom trenutku ne mozemo ispuniti.

Kako komentarišete nastupe CG reprezentacije?

Uspjesi koje postize reprezentacija Crne Gore su svakako podstrek za sve nas i nadam se da ce to uticati i na cjelokupnu javnost kako bi futsal dobio podrsku koja mu nedostaje. Tu prije svega mislim na finansije. Smatram da je futsal sport u kojem nasa drzava uz minamalna ulaganja moze doci u priliku da bude reprezentovana na velikim takmicenjima. Vrlo brzo ce to biti i olimpijski sport sto mi daje nadu da ce biti puno vise prostora za razvoj i napredak a reprezentacija je uvijek ta koja moze svojim rezultatima da nam svima pomogne. Nazalost, nasa baza je mala i rad u klubovima mora biti pravi da bi i reprezentacija imala osnovu. To je jedan proces koji zahtijeva vrijeme ali se nadam da smo krenuli u njega i da ce vrijeme pokazati da smo na pravom putu. Tu prije svega mislim na rad sa mlađim kategorijama.

U 19?

Formiranje U19 selekcije je bio pravi potez. Nadam se da ce ubrzo krenuti i liga za taj uzrast. To je pitanje opstanka futsala u CG. Samo kvalitetan rad sa mladjim selekcijama moze donijeti kvalitetnu bazu i klubovima i reprezentaciji. Nadam se da smo svi svjedoci da vec u senirskoj reprezentaciji imamo igraca koji su bili clanovi U19 selekcijei koji su pokazali da imaju kvalitet.

Veliki broj reprezentativaca je iz Vašeg kluba. Jeli moguće održarti kontinuitet rada na 2 polja?

U nasem klubu nastupa vecina reprezentativaca CG i to je za nas velika cast i potvrda naseg kvalitetnog rada. Uvijek smo spremni da budemo baza i podrska reprezentaciji pa cak i na nasu stetu kao sto je to bio slucaj nedavno kada smo pred nastup u Ligi Sampiona 20-tak dana bili bez 8 nasih igraca koji su bili na pripremama reprezentacije. Nadamo se da je to bio izuzetak i da je tome doprinijelo odlaganje Lige sampiona.

Sa skorom 8-2 na drugom mjestu završavate jesenji dio šampionata?

Sto se tice nasih nastupa u jesenjem dijelu sezone moram istaci da postoji odredjena doza nezadovoljstva zbog 2 neplanirana poraza ali kada uzmeno u ozbir cinjenicu da smo imali 4 igraca koji su prelezali Covid 19 virus, da smo bili van trenaznog procesa vise od 20-tak dana u sred takmicenja i da smo bili liseni pomoci Bojana Bajovica zbog povrede onda mozemo reci da bilans od 8 pobjeda i 2 poraza i nije tako los. Ocekuje nas veliki rad u narednom periodu i osvjezavanje igrackog kadra stobi na kraju trebalo da nas dovede u poziciju da se borimo za odbranu titule.

Jedan ste od ljudi koji vuče Crnogorski futsal naprijed. Koje su poteškoće na tom putu?

Nazalos puno je problema za sve klubove u CG. Prije svega zbog teske fiinamsijske situacije. Takodje, smanjuje se i baza igraca koji se bave malim fudbalom zbog ekspanzije drugih dvoranskig sportova kao i sve manjeg broja otvorenih poligona i igralista. Zaista treba puno energije i sredstava da bi jedan klub  normalno funkcionisao a ekoninska situacija u drzavi ne dozvoljava velikim privrednim subjektima da vise sredstava uloze u sport. Upravo zato smo i svi mi u Udruzenju klubova 1.Futsal lige CG posveceni da zajednickim snagama pokusamo pomoci svim klubovima.

O sponzorima?

Kada je nas klub u pitanju zaista mogu reci da imamo tu srecu da u Klubu prijatelja KMF “Titograd” imamo zaista respektabilne i najvece kompanije u CG koje su prepoznale svoj interes da budu uz nas. Ne radi se tu samo o interesu vec i o ljubavi prema sportu i jednoj prijateljskoj podrsci te im se ovim putem zahvaljujem svima bez navodjenja bila koga od njih pojedinacno.

Na kraju zelim da izrazim zahvalnost i vama, portalu Futsal Balkan, u ime svih nas koji se bavimo futsalom u CG na jednoj nesebicnoj podrsci u nasim nadsojanjima da afirmisemo ovaj sport i nase klubove.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.