Futsal klub Pruška iz Bijelog Polja je klub koji je poznat na ovim prostorima više opd 20. godina. Do sada su igrali turnire širom Crne Gore i regiona gdje su ostvarivali zapažene rezultate. Bili su šampioni Crne Gore u mini fudbalu, učesnici lige šampiona u ovom sportu, osvajači regionalne Betis lige u dva navrata i slično. Od sezone 2020/2021 učesnici su Crnogorske futsal lige gdje nastupaju sa velikim ambicijama.  Trener ekipe Elsan Čindrak na raspolaganju ima 20-tak seniora, uz nadu da će u skorijoj budućnosti formirati i mlađe kategorije odakle će moći da stvara kvalitetne futsalere. Predsjednik kluba je Admir Mekić koji je bio naš gost:

Za početak nam recite nešto više o funkcionisanju Vašeg kluba i planovima za budućnost?

Futsal klub Pruška osnovan sad već davne 1999. godine. Od ove sezone smo odlučili da sve to podignemo na neki visočiji nivo i počnemo sa takmičenjem u 1. futsal ligi Crne Gore. Imamo 20tak kvalitetnih, sve seniori,a planiramo i upis mlađih kategorija i rad sa njima jer jedino tako možemo jačati kao klub i dati doprinos unapređenju futsala uopšte. Sa ekipom radi trener Elsan Čindrak, a treniramo za sad u sportskom centru „Betis“  i Sali Osnovne škole „Marko Miljanov“. Veliku pomoć imamo od našeg generalnog sponzora „Mesopromet Franca“, kao i još nekoliko privatnika. Tu je naravno i opština Bijelo Polje sa kojom očekujemo još intezivniju saradnju. Planiramo da Pruška bude jedan stabilan prvoligaš koji će rasti iz godine u godinu. To su neki dugoročni planovi, a što se tiče ove sezone našcilj je sredina tabele, osvajanje što više bodova kao i sticanje neophodnog ligaškog iskustva.

Novi ste na Crnogorskoj futsal sceni, kako Vam se čini sva ta organizacija?

Što se tiče organizacije lige, ona je na visokom nivou. Nama je ovo prva godina i zadovoljni smo kako to funkcioniše. I do sada smo ligu pratili i možemo sa sigurnošću reći da je ove godine liga dosta jača od prethodnih.

Jeste li uspjeli da ostvarite saradnju sa ostalim prvoligašima?

Mi smo novi i što se tiče saradnje sa ostalim klubovima tek treba da je bude. Sa KMF Brskovo već imamo saradnju jer se dugo znamo, sa njima treba i najčvršća da bude, tu smo komšije sa sjevera. Takođe napravili smo kontakt i sa ostalim klubovima, što lično što preko društvenih mreža. Ono što je sigurno da smo otvoreni za saradnju sa svim klubovima i da ćemo nastojati da ona bude što kvalitetnija.

Vidjeli smo dosadašnje rezulate, naziru li se po Vama favoriti?

Najveći favorit sigurno je Titograd, koji po nama ima i najkvalitetniju ekipu. Tu je uvjek odlično Brskovo koje je par godina završavalo na 2.mjestu. Odlične ekipa ima Ulcinj, Bajo Pivljanin, Nikšć i Onogošt. Kao što rekoh sezona ove godine je najača.

Niste baš najbolje startovali, tek u trećem kolo prvi bodovi za Prušku?

Tek poslednjeg dana smo uspjeli da steknemo pravo igranja nakon dva mjeseca iscrpnog sređivanja potrebne papirologije što kod Ministarstva sporta što kod FSCG, tako da do poslednjeg trenutka nismo znali dali ćemo se takmičiti i najmanje smo razmišljali o treninzima u tom trenutku. Kada smo uspjeli da dobijemo potrebnu dokumentaciju i dozvolu da nastupamo odmah su došle utakmice i dosta teški protivnici. Prve 2 smo izgubili od Onogošta i Brskova bez ijednog treninga prije tih utakmica. I pored toga smo bili mnogo bolji rival i od jednih i od drugih, stvorili smo veliki broj prilika, ali loša realizacija i pad koncetracije u ključnim trenutcima sa nas koštali poraza. Treća utakmica protiv Mirabile mode donijela je i prve bodove i pobjedu. Odigrali smo sjajnu utakmicu sa mnogo šansi i golova.

Jeste li zadovoljni koliko opština Bijelo Polje ulaže u futsal?

Kao što sam pomenuo opština Bijelo Polje će pomoći našem klubu i već je počela sa pomaganjem.Naše kasno pristupanje ligi dovelo je do toga da ranije nije bilo pomoći. Što se tiče ranijeg ulaganja u futsal ne mogu sa sigurnošću tvrditi kolika su ulaganja bila jer je u pitanju bio drugi klub, al sigurno da je KMF Jedinstvo funkcionisalo uz pomoć Opštine i 2 puta bili prvaci Crne Gore. Jedno je sigurno, da opština u okviru svojih mogućnosti pomaže futsal.

Vaše viđenje reprezentacije Crne Gore?

Reprezentacija postepeno raste.  Mnogi misle da je to sporo i da nema rezultata, ali konkurencija u svim kvalifikacijama je prejaka.Ono što je sigurno je da se napreduje. Svako okupljanje donosi bolje rezultate i nadamo se u bliskoj budućnosti učešću na nekom velikom takmičenju što je svakako naš san. Reprezentativac iz našeg kluba je Irfan Ćorović. Kvalitetan rad sa U19 reprezentacijom garantovano će dovesti da imamo i dosta kvalitetniju seniorsku selekciju.

Učesnici ste velikog broja turnira, pogotovu na sjeveru Crne Gore. Koji su uspjesi sa kojima se možete pohvaliti?

Mi od 1999. godine igramo futsal turnire. Poznati memorijal „Momo-Šaban-Vaso“ na kojem pored futsalera iz CG nastupaju igrači iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske sigurno je jedan od najboljih turnira slobodno mogu reći u  EX YU.Osvajači ovog turnira smo 2017. i 2019. godine. Osvajači smo lige u mini fudbalu 2018. godine, učesnici lige šampiona u mini fudbalu u 2 navrata (u Sloveniji ispali u četvrtfinalu, u Itali zauzeli 7 mjesto). 2 puta smo osvojili regionalnu Betis ligu. Vrijedno je pomenuti 2. mjesto na „Letnoj ligi Brodarevo“ , 2.mjesto „Nikšićko pivo Andrijevica“, 2. mjesto Majski susreti Zaton“ itd. Uz to veliki broj individualnih nagrada.

 

Znamo da je jedan klub iz Vašeg grada napustio takmičenje, a drugi započeo. Ima li kvaliteta da imamo 2 prvoligaša iz Bijelog Polja?

Bijelo Polje je grad dje možemo imati i 3 prvoligaša. Nije problem u kvalitetu igrača. Finansije i organizacija si ti koji diktiraju sve. Prava je šteta što Jedinstvo nije nastavilo takmičenje, to je tim koji ima tradiciju, koji je 2 puta bio šampion naše države.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.