Pioniri futsal kluba Split osvojili su 4. mjesto na međunarodnom turniru „Oli Futsal Cup“ odigranom protekloga tjedna u grčkoj prijestolnici Ateni gdje su Hrvatsku predstavljali u konkurenciji momčadi iz Grčke, Španjolske i Ukrajine.

Momci trenera Denisa Lukina, njih jedanaestorica (od kojih je devet rođenih 2004. godine, jedan 2005. a dok je najmlađemu Ivanu Ori tek 11 godina!) Ferdo Čurković, Bepo Ivić, Marijo Lovrić, Marin Pavlović, Martin Gudelj, Duje Balaban, Luka Skoko, Antonio Zlatar, Borna Blagajić, Ivano Ora te kapetan Bartul Ora, predstavili su se na turniru u Grčkoj u dobrom svjetlu, upisavši na kraju dvije pobjede i tri poraza te osvojivši 4. mjesto, a u kakvoj konkurenciji su se natjecali najbolje svjedoči podatak kako je titulu pobjednika turnira odnijela U15 reprezentacija Grčke, dok su mlade Splićane u borbi za treće mjesto porazili igrači iz akademije aktualnog europskog prvaka Inter Movistara iz Madrida.

Nakon dugog putovanja i prijeđenih više od 3000 kilometara do grčke prijestolnice i nazad kontaktirali smo trenera Lukina koji nam je podijelio dojmove s dugog putovanja i intenzivnog turnira na kojemu su njegovi mladi igrači odigrali čak pet utakmica u samo tri dana natjecanja.


„Dugo putovanje autocestom kroz Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju sve do Atene i pet intenzivnih utakmica iscrpili su nas do kraja pa smo prije svega sretni i zadovoljni što je ovo izvanredno iskustvo za naše mladiće proteklo u najboljem redu te smo svi zdravi i zadovoljni upravo stigli doma, u Split“ započeo je Lukin s kojim je ovu pravu malu cestovnu avanturu uz 11 igrača prošlo i vodstvo kluba, predsjednik Ivo Zoković direktor Milan Čagalj, klupski PR zahvaljujući kojemu smo i organizirali ovaj razgovor, Nino Kapitanović kao i vozač Mijo Šitum.

Samo natjecanje zgusnutoga rasporeda, čak pet utakmica u samo tri dana turnira, otvorili su mladi Splitovci porazom, onim od U15 reprezentacije Grčke (9:3), da bi potom upisali dvije pobjede nad dvjema grčkim ekipama, AEK-om (5;4) i Futsal Salaminom (10:1) da bi turnir završili porazima, prvo od ukrajinskog SC Sokila (5:1) a na kraju i od madridskog Inter Movistara (13:0) u borbi za treće mjesto, a cijeli tijek prokomentirao nam je najpozvaniji član Splitove ekspedicije, trener Lukin.

„Aposlutno, igrao se veliki broj utakmica u jako kratkom vremenskom periodu, ali na kraju krajeva po to smo i išli, da momci dobiju iskustvo i osjećaj igranja velikog broja utakmica visokog intenziteta protiv kvalitetnih suparnika i u tom dijelu mislim da smo traženo i dobili te će nam svima ovo iskustvo u budućnosti iznimno koristiti. Također, razlika u trajanju utakmica na turniru u Grčkoj (poluvrijeme 25 minuta „šporke“ igre u odnosu na 15 minuta u domaćem natjecanju) je bila itekako osjetna pa smo u svakoj utakmici, kako bi one išle kraju imali problema sa fizičkom snagom.“ rekao nam je trener mladih Splitovaca te izrazio zadovoljstvo prikazanom igrom svojih momaka.


„U utakmici s reprezentacijom Grčke je bilo zaista teško, ušli smo s prevelikim respektom prema suparniku koji zaista je fizički jači i ima širu klupu, no na kraju su ipak naše greške bile te koje su presudile i iz kojih su oni ubilježili visoku pobjedu. Nakon toga smo odigrali odličnu utakmicu protiv AEK-a, odličan ulazak u utakmicu i visoko vodstvo na poluvremenu 4:0 da bi nas kasnije stigao onaj gorespomenuti problem s fizičkom snagom pa su nam pri kraju utakmice mladi Grci uspjeli doći čak na 4:3 no na kraju ipak pronalazimo snage i rješavamo utakmicu, zasluženo, u svoju korist. U trećoj utakmici apsolutno nije bilo upitno od prve minute da smo bolja i kvalitetnija ekipa te smo ubilježili visoku pobjedu nad još jednom domaćom momčadi, onom Futsal Salamine“ kazuje nam Lukin.

Nakon toga, posljednjeg dana natjecanja, pred mladim Splitovcima ispriječile su se dva ozbiljna protivnika, prvo ukrajinska momčad SC Sokli a zatim i pomladak aktualnog europskog prvaka, madridskog Inter Movistara.

„Radi se o dvjema odličnim ekipama, izrazito fizički spremnima i taktički poktovanima, koje doduše gaje dva različita stila igre, no u svakom slučaju ekipama koje su dominantne u odnosu na nas što su pokazali i rezultati. Ipak, utakmicu s Ukrajincima smo dobro otvorili, imali smo na početku i nekoliko izraženih šansi koje ne koristimo, zatim nam se dogodilo i jedno dvojbeno isključenje igrača nakon kojega primamo gol za 2:0 što stabilna i disciplinirana momčad poput one ukrajinske koristi te utakmicu do kraja rutinirano privodi u svoju korist. U posljednjoj utakmici na turniru, onoj sa Španjolcima, koju dočekujemo potpuno fizički potrošeni i iscrpljeni, jednostavno nismo imali nikakve šanse što odlična ekipa poput njih koristi te nam nanosi visok poraz“ zaključuje Lukin priču o grčkim dvobojima.

A mi nadodajemo kako, iako se iz Grčke nisu vratili okićeni pobjedničkim medaljama članovi Splitove akademije vratili su se kao veliki pobjednici jer zasigurno nahranjeni izvrsnim iskustvom te ispunjeni entuzijazmom sada s još većim nestrpljenjem i željom mogu iščekivati brojna daljnja natjecanja, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu, i nove protivnike koji su pred njima a na putu do njihovog sazrijevanja, kako onog nogometnog i sportskog tako i onog ljudskog.

*Najmlađi igrač Splitove ekspedicije, ali i cijeloga turnira, Ivano Ora, plijenio je pažnju publike u atenskoj dvorani, ali i prisutnih medija.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.