Azijsko Futsal Prvenstvo će se održati sljedeće godine u Ashgabatu u Turkmenistanu u razdoblju od 26. veljače do 8. ožujka! Riječ je o 16. izdanju. Pet najboljih reprezentacija s prvenstva će osigurati mjesto na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Litvi u razdoblju od 12. rujna do 4. listopada. Branitelj naslova je reprezentacija Irana koja pripada samom svjetskom vrhu te je na najnovijoj ljestvici šesta reprezentacija svijeta.

 

Prvenstvo se sastoji od grupne faze (4 grupe po 4 tima) i knock-out faze (četvrtfinale, polufinale, finale te razigravanja za pozicije).

 

16 timova je podijeljeno u 4 grupe:

 

GRUPA A:

Ljubiteljima futsala koji prate naš portal će vjerojatno biti najzanimljivija grupa A u kojoj se nalaze reprezentacije Turkmenistana koju vodi Hrvat Robert Grdović i Tadžikistana koju vodi Srbin Dejan Đedović s kojima ćemo uskoro odraditi intervjue i imat ćete ih priliku pročitati na našem portalu. Domaćin Turkmenistan nikad dosad nije prošao grupnu fazu azijskog prvenstva, a šest su puta nastupili na prvenstvu. S druge strane reprezentacija Tadžikistana je dosad 11 puta nastupala, a najveći uspjeh je četvrtfinale 2007. godine. Oman je jedini debitant na ovom prvenstvu dok je Vijetnam prvi favorit ove grupe, bar “na papiru” s obzirom da su od ove četiri ekipe koje se nalaze u grupi najbolje rangirana momčad na svjetskoj ljestvici (45. mjesto).

 

GRUPA B:

Prvi favorit ove grupe je reprezentacija Japana, trenutno 15. reprezentacija svijeta i 2. Azije (nakon Irana). Ostale ekipe su kvalitetom dosta ujednačene i ako bude prema očekivanjima borit će se za drugo mjesto u skupini jer je Japan ipak kvalitetom iznad ostalih ekipa u skupini. Japan je nastupio na svakom prvenstvu Azije dosad i tri puta su osvajali prvenstvo (zadnji put 2014.). Libanon je u svojoj povijesti 7 puta dospio do četvtfinala prvenstva, Kuvajtu je najveći uspjeh 4. mjesto 2003. i 2014. dok su Kirgistanu najveći uspjesi polufinale 2005. te 4. mjesta 2006. i 2007.

 

GRUPA C:

U ovoj grupi imamo dva blaga favorita, reprezentacije Uzbekistana, kojem su najveći uspjesi na azijskim prvenstvima 2. mjesta 2001., 2006., 2010. i 2016., i Indonezije, koja nikad nije prošla grupu, ali je 9 puta nastupila na azijskim prvenstvima. S druge strane iznenađenje će pokušati napraviti reprezentacije Kine i Bahreina. 4. mjesta 2008. i 2010. godine su najveći uspjesi kineske reprezentacije dok je Bahreinov najveći uspjeh četvrtfinale 2018.

 

GRUPA D:

Ogromni favoriti za prolazak u četvrtfinale su reprezentacije Irana i Tajlanda, 1. i 3. reprezentacija Azije po službenoj ljestvici reprezentacija. Iran je 12-erostruki osvajač Azijskog prvenstva te su definitivno najveći favoriti za osvajanje titule i obranu naslova. Najveći uspjesi drugog favorita ove skupine su dva druga mjesta 2008. i 2012. godine. Reprezentacije Južne Koreje i Saudijske Arabije imaju jako male šanse za prolazak i bit će pravo čudo ako uspiju proći skupinu. Najveći uspjeh Južne Koreje je bio sad već davne 1999. godine kad su osvojili drugo mjesto dok je Saudijskoj Arabiji ovo tek drugi nastup nakon što su 2016. godine debitirali, ali nisu uspjeli proći grupu.

 

Grupna faza se igra od 26. veljače do 2. ožujka nakon čega slijedi knock-out faza. Cijeli turnir ćete moći pratiti i na našoj stranici gdje ćemo na svakodnevnoj bazi objavljivati novosti iz Turkmenistana!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.