Ove sedmice je sve u znaku kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Ekskluzivno smo porazgovarali sa selektorom makedonske futsal reprezentacije Vaskom Skenderovskim, u kontekstu utakmica EURO 2022.

Kad su u pitanju kvalifikacije za Еvropsko prvenstvo, svaka zemlja teži boljem plasmanu do kraja prvenstva. Kakav je Vaš generalni stav za sportski uspeh na prvenstvu 2022. godine?

– Po prvi put u povijesti Evropskog prvenstva u futsalu, u Holandiji će igrati 16 reprezentacija podijeljenih u 4 skupine. To je šansa za neke od “manjih” reprezentacija da prvi put zaigraju na velikom kontinentalnom takmičenju. Naravno, to će biti naša šansa za postizanje povijesnog rezultata. Zaista, sada će se Europsko prvenstvo igrati svake 4 godine, umesto 2 kao do sada. Ali zato će se održavati redovno Europsko prvenstvo za U-19 reprezentacije, što će biti plus motiv za mlade igrače. Očekujem da ću gledati kvalitetan futsal na Evropskom prvenstvu u Holandiji, sa nadom da će i Makedonija biti na ovom prvenstvu.

U prvom kolu Makedonija je dobila za protivnike Srbiju,BiH i Rumuniju. Po vašem mišljenju, kakvi su to timovi?

– Dobili smo vrlo usku i izednačenu grupu. Svako može svakoga pobediti, ali u doslovnom smislu te reči. Možda je Srbija mali favorit, ali sigurno niko ne može unapred biti siguran da će otputovati u Holandiju. Što se tiče naša prva dva protivnika, reći ću da je reprezentacija BiH izuzetno nezgodan protivnik koji ima izražene individualne kvalitete. Možda smo najtežeg protivnika dobili iz trećeg  šešira. Odigrali smo puno utakmica I uvek su bili neizvjesni, pa očekujem da će tako biti i sada do kraja kvalifikacija. Što se tiče Rumunije, znamo da ova reprezentacija ima čak četiri naturalizirana Brazilca, što je samo po sebi činjenica da je jak protivnik. Iskreno, ne znam puno o ovom protivniku, ali njihov meč sa Srbijom je pravo merilo njihovog potencijala i kvaliteta. Nadam se povoljnom rezultatu sa obzirom na činjenicu da ovu utakmicu igramo u Skoplju.

Ako pogledamo parove timova na utakmicama, balkanske zemlje igraju međusobno. Koja je prednost imati protivnika iz tzv. Balkanska grupa?

– Ne bih rekao da postoji prednost, možda samo da svi igramo sličan futsal tako da neće biti velikih nepoznaninca. Svi se znamo, odigrali smo puno prijateljskih utakmica i ne bi trebalo biti velikih iznenađenja oko formata na terenu.

Mislite li da balkanske ekipe imaju sličan način igre?

– Da, igra se apsolutno sličan futsal. Mi Balkanci želimo naglasiti naš individualni kvalitet gde pojedinci odlučuju o konkurenciji, a ne o kolektivnosti. Možda samo Rumunija igra malo drugačiji futsal zato imaju Brazilce, ali mislim da činjenica da imaju rumunskog trenera neće drastično promeniti njihov stil igre.

Kakva su Vaša očekivanja od predstojećih kvalifikacionih utakmica, u pogledu plasmana Makedonije i  balkanskih zemalja na prvenstvo?

– Sigurno će nam biti jako teško u svakoj utakmici, pogotovo jer smo započeli proces podmlađivanja koji se ne sme prekidati. Ove kvalifikacije biće veliki izazov za sve nas, počevši od Stručnog stožera koji usput moram naglasiti da je jači za bivšeg selektora Hrvatske gospodina Matu Stankovića, ali i za sve igrače I posebno mlađe će debitovati u tako jakim mečevima. Realni smo u pogledu svojih kvaliteta, nikoga ne podcjenjujemo ili precjenjujemo. U svaku utakmicu ući ćemo sa 100% predanosti, odgovornosti, discipline i želje za pobjedom. Tako da ćemo negdje krajem aprila kada završe ove kvalifikacije, videti dokle smo stigli. Ne krijemo da nam je krajnji cilj kvalificirati se za Evropsko prvenstvo, ali hoćemo li uspeti sada ili u sljedećoj prilici, vreme će pokazati.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.