Prvak Njemačke u futsalu, ekipe Weillimdorfa, za koju nastupaju uglavnom igrači iz BiH i Hrvatske počeo je sa pripremama za novu sezonu.

Prvi izazov za ekipu koju će kao jedan od trenera predvoditi nekadašnji kapiten Bosne i Hercegovine, Alen Lalić, biće učešće u preliminarnom krugu UEFA Lige prvaka na turniru u Austriju. Protivnik će biti domaći Allstars, Racing Luxembourg i Sparta Belfast. Lalić se na kraju prošle sezone oprostio od aktivnog bavljenja futsalom i posvetio se trenerskom poslu.

– Počeli smo sa pripremama za novu sezonu. Mario Pehar i Michael Bachman su ovo digli zaista na nekoliko stepenica iznad nivoa njemačkog futsala. Ja sam prešao u trenere, a tu je i novi struni štab sa proslavljenim hrvatskim igračem Franom Despotovićem, trenerom golmana Ivanom Mladinom, a radu sa golmanima će se pridružiti i Dušan Matić. Tu je i kondicioni trener Yannick Herkommer, a uz ekipu su i Bessem Lamari i Marko Marković, rekao nam je Alen Lalić novi sastav stručnog štaba.

On je dodao da nije bilo puno promjena u igračkom kadru.

– Napustili su nas Tomislav Bevanda i Matija Vinski. Emrah Sarić još uvijek čeka razgovor u njemačkoj ambasadi i dobijanje papira za boravak ovdje, tako da još uvijek može samo tri mjeseca da boravi i na njega nećemo moći računati u početku. Stigao nam je Franjo Matković iz Uspinjače, a tu je i još nekoliko mlađih igrača od 17-18 godina. Dosta se radi na podmlađivanju ekipe, NIjemci planiraju da pokrenu i neku vrstu omladinske Bundeslige, tako da radimo na tome.

O tri protivnika u Evropi za sada ne znaju mnogo.

– Iskreno, ne znamo za sada mnogo. Imamo mjesec dana da se upoznamo. Znamo da u prvaku Austrije takođe igra dosta igrača sa naših prostora i po nekom iskustvu duel sa njima u trećem kolu bi trebao da odlučuje o prolasku dalje. Znamo da u prvaku Luksemburga ima nekoliko Portugalaca, dok nam je ekipa iz Sjeverne Irske potpuna nepoznanica.

Prve provjere ekipa Weillimdorfa imaće na jednom turniru tokom vikenda u Francuskoj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.