Tijekom ovog vikenda odigrat će se utakmice šesnaestine finala najeltinijeg futsal natjecanja Futsal Chasmpions League….

Povodom toga razgovarali smo s jednim od najtrofejnijih hrvatskih igrača i trenera Kujtimom Morinom koji već godinama uspješno s klupe vodi slovenskog prvaka Futsal klub Dobovec. U subotu će Futsal Klub Dobovec na Malti odmjeriti snage s malteškim prvakom Luxol St Andrews s početkom u 18:00 sati.

Kujtim Morina trener Futsal Club Dobovec:

F.B. Za početak od kada ste preuzeli Futsal klub Dobovec osvojili ste sve što se može osvojiti u Sloveniji. Koja je tajna Vašeg uspjeha?

K.M. Nakon osvajanja dva naslova prvaka sa Nacionalom iz Zagreba preuzeo sam Futsal Klub Dobovec koji je bio jedan novi projekt u nastajanju. Veliku ulogu za moj dolazak u Fc Dobovec imali su Rok Mordej i Kristijan Čujec, igrači kojima sam do tada bio trener u Nacionalu. Mislim da je upravo prva sezona slovenskog prvenstva u kojoj smo osvojili prvu dvostruku krunu imala veliki značaj za daljnji razvoj kluba.

Nakon te sezone Uprava kluba je osigurala financijska sredstva zahvaljujući kojima smo mogli dovesti kvalitetne igrače kojima smo nadograđivali kvalitetu šampionske momčadi iz godine u godinu. Ovom prilikom želio bih pohvaliti sve igrače koji su igrali u protekle tri godine za FC Dobovec te pokazali sjajan šampionski karakter kako na treninzima tako i na utakmicama. Smatram da nas je taj odličan odnos prema radu na kraju nagradio osvajanjem dva naslova prvaka i tri osvojena kupa. Uvijek od igrača zahtjevam maksimalan angažman na treninzima, a svakako i na utakmicama. Kao igrač imao sam maksimalan pristup na treninzima i na utakmicama, a to danas jednako tražim od svojih igrača kao trener. Smatram da jedino kontinuirani rad i trud mogu dovesti do vrhunskih rezultata odnosno ostvarenja zacrtanih ciljeva.

Žal za neosvojenim prošlogodišnjem naslovom nastao je upravo iz razloga što smo prošlu sezonu kontinuirano radili i ostvarivali zacrtane ciljeve ( liga prvaka, kup), jako sam nesretan što nakon što je prekinuto prvenstvo zbog pandemije Covid-19 nismo proglašeni prvacima iako smo nakon odigranog regularnog dijela imali 18 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu momčad pošto bio to minimum satisfakcije mojim igračima koji su naporno trenirali i osvajali bodove u prvenstvu iz utakmice u utakmicu od kolovoza pa sve do ožujka, dakle punih 8 mjeseci i tako sa završetkom regularnog dijela bili prvi na tablici, ponavljam s 18 bodova prednosti.

Osim u Slovenskom prvenstvu momčad Fc Dobovca ostvarila je odlične rezultate u Ligi Prvaka gdje smo se dvije godine za redom plasirali u Elite round koju smo završili kao drugoplasirani sa 6 osvojenih bodova, a prošle godine bili vrlo blizu plasmana na final four protiv KPRF-a u Moskvi. Ove godine FC Dobovec je kao vrlo dobra momčad još dodatno osnažena hrvatskim reprezentativcima Tihomirom Novakom i Lukom Perićem.

F.B. Kako bi ocijenili dosadašnji dio sezone i što očekujete u nastavku, a posebno u Ligi prvaka?

K.M. Nakon odlaska Fetića u talijanski Aqua Sapone i Totoškovića reagirali smo brzo i ukazala nam se prilika da dovedemo Tihomira Novaka i Luku Perića koji su nam donjeli potrebnu kvalitetu za postizanje visokih ciljeva u ovoj sezoni. Ujedno smo željeli osviježiti momčad, unjeti malo promjene u ekipu koja je već dugo na okupu. Još jednom moram zahvaliti vodstvu kluba koje je ispunilo sve moje želje kada su u pitanju dovođenja igrača.

Ono što mogu potvrditi je da su svi igrači od samog početka jako motivirani, a što pokazuju predanim radom na svakom treningu i utakmici. Svakakao je vidljiv napredak cijele momčadi, tako i pojedinaca. Ova momčad ima veliku kvalitetu i veliki potencijal za velike rezultate, međutim rezultati neće doći sami od sebe, za njih moramo krvavo raditi, a svoju kvalitetu moramo potvrditi osvajajnjem naslova kupa i prvenstva, te dobrim rezultatima u UEFA Champions League stoga ne želimo bježati od odgovrnosti i pred nas postavljenih ciljeva.

Svaki igrač FC Dobovca je pokazao da se zna nositi s pritiskom u najbitnijim trenucima, da ima mentalnu snagu za postizanje ciljeva koji su pred nas postavljeni, a isto očekujem kako u nastavku prvenstva tako i Futsal Champions League.

F.B. Što možemo očekivati od FC Dobovca u subotnjem susretu s malteškim prvakom Luxol St Andrews?

K.M. Cijenimo i poštujemo našeg protivnika koji ima iskustvo igranja u ligi prvaka već nekoliko godina za redom. Također znamo da je ta momčad sastavljena pretežno od inozemnih igrača, 6 Brazilaca, Rumunja, Gruzijca te vratara Norvežanina i trenera Rumunja koji su dovedeni da bi ostvarili što bolji rezultat u Ligi Prvaka.

Iako Luxol St Andrews pokazuje veliku dominaciju u svom nacionalnom prvenstvu vjerujem u svoju momčad, u svoje igrače  te ćemo poduzeti sve kako bi u subotu pokazali našu kvalitetu i ostvarili plasman među 16 najboljih momčadi Europe. Iako je ove godine format natjecanja izmjenjen u odnosu na ranije godine pa se sada igra samo jedna utakmica koja odlučuje o daljnjem prolasku vjerujem da će moji igrači i u toj samo jednoj utakmici pokazati svu svoju kvalitetu.

F.B. I za kraj, znamo da ste uz to što ste prvi trener FC Dobovca i dugogodišnji voditelj Futsal akademije Uspinjača Gimka koja je jedna od najboljih futsal akademija na ovim prostorima pa nam recite kako djeluje Vaša akademija.

K.M. U futsal sam uključen gotovo 24 sata dnevno i to od svoje rane mladosti. 2005. godine osnovao sam sa svojim bratom Korabom Morinom futsal akademiju koja se danas izuzetno razvila te broji preko 400 polaznika koji svakodnevno treniraju u sedam uzrasnih kategorija. Na to sam iznimno ponosan i veliku pažnji i danas posvećujem radu akademije. U akademiji trenutno radi deset trenera sa futsal licencama koji prenose znanje na mlađe naraštaje. Smatram da je to jedini pravilan put razvoja svih futsal klubova, a i samog futsala na razini reprezentacije. Akademija danas ima i svoj seniorski sastav koji nastupa za MNK Uspinjaču Gimku, a koji su ponikli upravo iz naše akademije na što sam jako ponosan.

Cilj našeg kluba je da što više igrača iz našeg omladinskog pogona postanu prvotimci Uspinjače Gimke. Također iz akademije je poniklo puno igrača koji danas igraju u seniorskim sastavima prvoligaških i drugoligaških klubova diljem Hrvatske, a i u iznozemstvu što je potvrda dobrog rada Akademije.

Za kraj pozdravljam sve čitatelje FUTSAL BALKAN te želim dobar uspjeh svim momčadima s ovih područja koji nastupaju u Futsal champions league..

F.B. Futsal Balkan želi uspeh ekipi Doboveca  i takođe se pridružuje željama gospodina Kujtima Morine upućenih ostalim ekipama sa ovih prostora!

Pred početak sezone 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.