Može li Kralj ipak otići kao pobjednik?

Kad se sutra, u 22.15 po srednjoeuropskom vremenu u uzavreloj atmosferi saopaulske dvorane Wlamir Marques, začuje sudački zvižduk za početak uzvratne utakmice finala Lige Paulista, bit će to istovremeno i zvižduk za – početak kraja. Kraja jedne ere brazilskog, ali i svjetskog futsala, obilježene vladavinom Alessandra Rose Vieire nadaleko i naširoko poznatog kao Falcao.

I kao i uvijek, povijest i lopta, dvije najpravednije stvari na svijetu, su se ujedinile kako bi upravo za oproštaj priredile najveću priču. Posljednje finale, posljednja utakmica, posljednja pozornica za oproštaj okrunjenog kralja tamo gdje je sve to i počelo, gdje se nikad nije vratio i gdje su se rijetke ali slatke pobjede protiv njega najžešće slavile.

Kada su mu u nedjelju, pred prvu finalnu utakmicu, sinovi Enzo i Luigi stavili krunu na glavu i kada su se publika u dvorani i ona televizijska, kao i svi igrači na terenu, ujedinili u pljesku i odavanju počasti, jedna grupa navijača Corinthiansa prisutna u dvorani nije previše marila biti dijelom te predstave. Dapače, još su glasnije pjevali kako bi na trenutak uspjeli i prekinuti Falcaovo obraćanje, a pravu erupciju zadovoljstva i slavlja doživjeli su kada su dočekali „Kraljeve“ pogreške u igri golmana-igrača domaće momčadi nakon kojih je Corinthians došao do super-uvjerljive a za domaćina ponižavajuće pobjede 7:3. Slavilo se i pjevalo, pokušali su čak i uskočiti u teren, stvar je zaprijetila čak i da se pretoči u nerede zabilježene u lanjskom finalu kada su razuzdane navijače po tribinama smirivali i igrači i vodstvo Corinthiansa no na kraju je sve ipak završilo u granicama korektnog i fer slavlja, koliko to u Brazilu može biti, pogotovo kada se radi o susretima između ovih velikih rivala, najvećeg „clasica“ među brojnim derbijima.
I zato, iako će brazilski futsal kroničari kao zadnje „pravo“ Kraljevo finale, kada još nije imao toliko muke s ozljedama i kada su njemu i Simiju s druge strane bili veliki, generacijski rivali Foglia, Vander Carioca i Indio, isticati ono između ovih protivnika 2016. godine, nemajmo dvojbe da je posljednja stanica na dugom putu od dječaka iz predgrađa Sao Paula do svjetske zvijezde s više od 4 milijuna sljedbenika na instagramu, ipak nešto posebno i kako će se u vrućoj, sigurno odlično ispunjenoj dvorani od 20 000 mjesta u centru Sao Paula, zrak teže udisati kako na tribinama tako i na terenu.

Ulog je velik, obje ekipe pozdravile su se već od ranije s natjecanjem u LNF-u, titula prvaka Pauliste ostala im je i jednima i drugima kao utjeha u sezoni 2018. a uvjerljiva pobjeda iz prve utakmice daje Corinthiansu prednost da s remijem u 40. minuta na svom parketu podigne pehar pobjednika, dok se Falcao, Rodrigo, Eder Lima i društvo moraju pošteno oznojiti, pobjediti u regularnom dijelu utakmice da bi kasnije dobili popravnu šansu u produžecima za eventualni veliki preokret i još veće slavlje.

Preko 1000 golova u klupskoj karijeri, još 400 za reprezentaciju Brazila, deseci raznih brazilskih i internacionalnih titula…sve to staje u sutrašnjih 40 minuta i sve bi to Alessandro Rosa Vieira vjerujemo mijenjao samo da sa svojim suigračima sutra izvede podvig, kroz produžetke pobjedi Corinthians i utiša razularenu vojsku „alvinegra“ na tribinama te se od aktivnog igranja oprosti još jednom, onom najslađom krunom najboljega među najboljima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.