Dovenir Domingues Neto ili jednostavno Neto, jedan od najboljih futsal igrača svih vremena se vraća iz mirovine! 38-godišnji Neto će igrati za Praia Clube, klub iz grada gdje se rodio, Uberlandie, klub u kojem je još kao dječak zadnji put igrao prije 24 godine.

 

 

 

Praia Clube Uberlandia je klub koji se natjecao od 2008. do 2011. godine u Liga Nacional de Futsal (kratica: LNF, najviši rang natjecanja u Brazilu). 2011. godine je ugašen te će u 2020. imati svoj povratak u elitu brazilskog futsala. Natjecanje počinje u veljači, a upravo je Neto prvo pojačanje ovog kluba.

 

Prve seniorske nastupe je Neto imao u dresu Atlético-MG-a kasnih 1990ih. Također je igrao za Minas, Ulbru, Movistar Inter (Španjolska), Santos, Joinville, Gazprom-Ugru (Rusija), Corinthians, Split Tommy (Hrvatska), Kairat Almaty (Kazakhstan) i Magnus Futsal. 2012., predstavljajući brazilsku reprezentaciju, Neto je izabran za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Tajlandu

 

 

U siječnju 2017. dok je igrao za Kairat dijagnosticiran mu je prvo tumor na mozgu. Par tjedana kasnije, tijekom operacije mu je dijagnosticiran i tumor na plućima. Pred kraj godine, nakon što se izliječio, vratio se futsalu i igrao je za Magnus Futsal, ali se u 2018. godini odlučio posvetiti obitelji i provoditi vrijeme s kćerkom. Dvije godine kasnije vraća se futsalu, a o povratku futsalu je izjavio sljedeće:

 

“Pogledajte kako je divan Bog. Odlučio sam ponovno igrati. Dobio sam ponude od nekoliko klubova, ali se Praia Clube javila, vraćaju se u LNF i dali su mi ponudu koju nisam mogao odbiti. Uostalom, neću se morati maknuti od mog najvećeg blaga koje je moja kćer Manoela i igrat ću u klubu u kojem sam započeo karijeru. Ovo je blagoslovljena godina, i jedino je sigurno kako ću svaki dan davati 100% sebe kako bi projekt uspio.”

 

O Netovoj igračkoj veličini svjedoče i mnogobrojne titule s klubovima u kojima je igrao. Osvajao je španjolsko i brazilsko prvenstvo, a s Boomerangom (danas: Inter Movistar) je osvajao europske i interkontinentalne titule. U godine prije nego su mu dijagnosticirani tumori je nastupao i za najtrofejniji hrvatski klub, Split Tommy (danas FC Split) te osvojio hrvatski kup. Od individualnih nagrada treba izdvojiti kako je, uz titulu najboljeg igrača SP-a 2012. u Tajlandu, osvojio i tri puta nagradu za najboljeg obrambenog LNF-a (brazilske nacionalne lige), jednom nagradu za najboljeg obrambenog španjolske lige te najboljeg igrača Copa Americe. Impresivna karijera je iza Neta te je sigurno kako će svojim iskustvom i znanjem pomoći klubu čiji će dres nositi u 2020.!

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.