Novi selektor futsal reprezentacije Malte je Željko Aničić, koji je zamenio na klupi Holanđanina Vic Hermansa, koji je u dva navrata vodio futsal selekciju Malte, a na to mesto je u drugom mandatu došao u Januaru 2018.godine.

Svoje utiske i razmišljanja izneo nam je gospodin Željko Aničić:

Želeo bi najpre Futsal Balkanu da se zahvalim na pozivu i interesovanju da prokomentarišem moje postavljanje za selektora futsal reprezentacije Malte!!!

Već 5 godina bio sam pomoćni trener reprezentacije i imao sam priliku da postanem selektor jos pre 4 godine ali nisam uspeo da se dogovorim sa čelnicima Fudbalskog Saveza Malte, pošto sam tražio da oformimo futsal akademiju i počnemo treninge sa mlađim kategorijama, ali oni tada nisu imali sluha i nisu bili spremni na takav projekat. Ovog puta ponuda je ponovo stigla uz obećanje da će od sledeće sezone krenuti u19 liga kao i da će se formirati u19 reprezentacija. Glavni problem malteškog futsala je manjak igrač, jer u prvoj ligi učestvuje samo 4 kluba. Ovim potezom nadam se da ćemo ubrizgati svežu krv i da će se pojaviti mlađi igrači koji će činiti budućnost futsala na Malti. Nadam se da ćemo u doglednoj budućnosti imati konačno akademiju sa svim uzrastima i onda sam siguran da će vreme ispred nas, pokazati i da će se videti napredak futsala na Malti.

Trenutno radim na formiranju stručnog štaba kao i na prikupljanju informacija i analizi naših protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. Nalazimo se u teškoj grupi sa Poljskom, Švedskom i Grčkom. Ovo je moj debi na klupi ali već posedujem određeno iskustvo, jer sam u toku dosadašnje karijere imao priliku da radim i učim sa zaista stručnim ljudima iz sveta futsala kao sto su bivski selektor Vik Hermans, legenda hrvatskog futsala Frane Despotović, kao i možda jedini kondicioni trener na Balkanu specijalizovan za futsal Alan Sinovčić. Uz saglasnost klubova dobili smo priliku da ceo Januar treniramo a tu su i prijateljski mečevi sa Bugarskom, pa sam siguran da ćemo spremni dočekati kvalifikacije. Ne možemo nikome da pretimo ali ćemo dati sve od sebe da makar namučimo protivnike koji su znatno jači od nas i možda uz malo sreće, vere, požrtvovanja i mnogo prolivenog znoja osvojimo bar bod u kvalifikacijama koji Malta toliko priželjkuje, jer osim pobeda u prijateljskim utakmicama, još uvek čekamo pozitivan rezultat u kvalifikacijama za evropsko ili svetsko prvenstvo.

Čestitamo gospodinu Željku Aničiću postavljenje na mesto šefa stručnog štaba futsal reprezentacije Malte, koje nosi veliku odgovornost, želimo mu puno sreće u radu i da istraje u zacrtanim zamislima i ciljevima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.