Selekcija futsal reprezentacija Srbije nije uspela…

Portugal ide u četvrtinu finala FIFA Futsal World Cup u Litvaniji. Sve što bi se napisalo bilo bi suvišno, naročito za one koji su gledali meč. Favorizovanu selekciju Portugala, prvaka Evrope, ekipu sastavljenu od futsal veličina na čelu sa najboljim futsalerom na svetu Rikardinjom, zahvaljujući trenucima pada koncentracije Srbije, par finti i pasova i pogotka moment igrača Rikardinja, uz moramo na kraju svega reči i ako nije naše da to komentarišemo, čudnih sudijskih kriterijuma i još čudnije odluke FIFA organizacije da za nepostojeći faul Stojkovića dodatno oslabi Srbiju, posle 50 minuta igre, čeka okršaj u četvrtfinalu protiv Španije.

Sve je moglo biti obrnuto pa da gledamo susret Španije i Srbije ali… Da ne zvuči kao opravdanje, najpre susreti sa vodećim svetskim selekcijama Iranom i Argentinom u kojima su pljuštali kartoni, žuti, crveni, ima li možda još kojih boja, kada se na to nadovežu povreda i nedolazak kapitena Simića, potom pozitivan test na COVID-19 golmana Momčilovića umesto koga je pravo iz aviona među stative stao Aksentijević, povrede Marka Pršića i Denisa Ramića…

Možete pomisliti da nismo objektivni, ali ova selekcija Srbije je zaslužila mnogo više od povratka kući nakon prve utakmice nokaut faze protiv selekcije Portugala. Večeras, sa skraćenom rotacijom, ranim i neshvatljivo olako dodeljenm kartonima Radovanoviću i ponovo Aleksiću zatim Tomiću, čime se isti ograničavaju da pruže maksimum, ponovo prerano akumuliranim prekršajima, za razliku od večito nezadovoljnih Portugalaca, kojima je isuviše na kontu imena dozvoljeno da vrše pritisak na sudije i ponašaju se kako im je volja, Srbija nije mogla više sem da izbori častan poraz od 4:3 (2:0). I pored odlične igre i zalaganja, posle dva brzo i olako primljena gola, mislilo se da u drugom poluvremenu Srbija nema šta da traži. Ali… Kada proradi inat tu pomoći nema, naročito kada imate igrača poput Lazarevića koji sa dva gola šokira Portugalce, čijoj klupi je u drugom poluvremenu ove fantastično utakmice, bilo potrebno u najmanju ruku nešto od sredstava za smirenje i pritisak. Izjednačenje i smirenost klupe Srbije, sa skraćenom rotacijom (uz podršku Bojana Pavicevića) donosi na parketu lavovsku borbu za treći pogodak. Favorizovani šampion, u nokdaunu. Sevaju udarci i ređaju se šanse pred golom fantastičnog Bebea koji spašava šampione Evrope. Uzvraćaju i Portugalci ali i hobotnica Miki Aksentijević, nedozvoljava loptu u svom golu. Kraj meča i odlazak u produžetka.

Ponovo stara boljka, dva brza i olako primljena gola u prvom nastavku od 5 minuta, nedostatak iskustva i ponovo put od sumraka do svitanja pred izabranicima Dejana Majesa. Drugi produžetak, već od prve sekunde Kocić kao golman – igrač( u jednom trenutku imao odličnu intervenciju). Branio se Portugal i nogama i telima, Bebe na visini zadatka, branio se i rukama ali bačene pare za VAR ponovo pošto je evidentno da je prilikom udarca ka golu lopta zaustavljena laktom direktno a ne od tela pa laktom (rukom). Potrošeno vreme ali po zvaničnim podacima autogolom a ne skretanjem lopte od strane neumornog Rakića posle šuta dvostrukog strelca Lazarevića, Srbija smanjuje na 4:3. Nemogu se iskreno nabrojati udarci i prilike kao i odbrane Bebea i njegovih saigrača u poslednjem minutu meča. Nažalost, nije selekcija Srbije uspela da probije zid u tom trenutku paničnih Portugalaca, koji su posle zvuka sirene proslavili pobedu kao da su osvojili prvenstvo. Danak neiskustvu je bio presudan, osma utakmica selekcije Srbije na Svetskim prvenstvima, naspram nebrojeno odigranih utakmica Portugala, nedovoljno i za ujednačeniji sudijski tretman a i za prolaz dalje.

Ipak, kapa dole momcima iz selekcije Srbije sa stručnim štabom na čelu, na svemu što su prikazali u Litvaniji a naročito u utakmici protiv selekcije Portugala, koja se da ponovimo plasirala u četvrtinu finala gde je čeka fantastična ekipa Španije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.