Kratak intervju sa Tarikom Lukšijom, igračem Helasa iz Brna…

Gde si počeo da igraš Futsal?
Futsal sam kreno igrati u petnaestoj godini, tako što, sam video kod prijatelja da su krenuli igrati. Moj prvi klub je bio Kalabek Sport Brno, gdje sam igrao sa mojim tatom. Prvu godinu sam futsal igrao kao dodatni sport. Odmah tu sezonu sam stigao osvojiti treću Češku ligu. Godinu nakon toga sam dobio poziv od mog sadašnjeg selektora Tomasa Galie da igram za juniore Amora Lazora Vyškov. Sezonu nakon toga sam se vratio nazad u Brno, kada je selektor Galia dobio ponudu da trenira prvoligaša Helas Brno. Zvao me je i pitao me da li hocu da idem sa njim. Bila je to ponuda koju nisam mogo odbiti 😁. U Helasu sam vec treću godinu, ali vidjećemo šta će biti sljedeće godine, imao sam par ponudi, ali zbog ljubavi prema klubu i zato što sljedece godine maturiram, hoću da ostanem u Brnu.

Kako si otišao u Češku?
 Ja sam u Češkoj roďen, roditelji su pobjegli iz rata. Mama je pobjegla direktno u Češku a tata je bio par godina u Njemačkoj.

Kakvi su uslovi u Češkoj, da li se dosta razlikuju od Balkana?
Ovdje su profesionalni uslovi u top 5 timova, što su Sparta Prag, Svarog Teplice, Chrudim, Interobal Plzeň i Slavia Prag. Ostali su poluprofi. Ne znam kakvi su uslovi u našim balkanskim ligama, zato što nisam nikada igrao u nekom Balkanskom timu. Primjetio sam da dosta igrača iz bivše Jugoslavije dolazi da igra u Češku. Kao što su mnogi primjetili da su u Sparti bili: Kocić, Novak, Grbeša, Brahimi sad je došao Benjamin Tušar. Sve su to igraci svjetske klase. Sparta dovodi ogromne zvijezde u Češku ligu poput Wildea, Angelota, Drahovský i mogao bih imenovati do kraja Augusta 😂. Tu odrđuje selektor Beni Simitciu i njegov brat Ago briljantan posao! U Slaviji je bila cijela balkanska kolonija, jedne godine kada je klub trenirao selektor Ivan Božović bila je jedna cijela četvorka sastavljena samo od Ex-Yu igrača kao što su  Pršić, Radovanović, Krstevski i Leovski. Poslje korona krize je većina naših igrača napustila Češku ligu, pa smo ovdje ostali samo ja, Benjamin Tušar i Igor Leovski.

Da li si imao nastupa za Reprezentaciju?
2017 godine nakon što sam osvojio titulu sa Kalabekom sam dobio prvi poziv od selektora Češke reprezentacije Martina Brune da igram za Češku reprezentaciju do 19 godina. Ponudu sam primio i odigrao sam za Češku tri turnira među kojima je bila i kvalifikacija za Olimpijske igre u Argentini, koju smo odigrali u Sloveniji. Poslje zadnjeg turnira, koji nisam zaigro bas prema mojim idejama i još prema nekim drugim stvarima. Nisam više dobio poziv. Nakon toga kada je formirana U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine došao sam u kontakt sa pomoćnikom selektora, Nijazom Mulahmetovićem, i tako je sve krenulo. Dobio sam poziv da dođem na okupljanje u Italiji, ali zbog toga što se nije još riješila promnjena sportskog državljanstva nisam još mogao obući najdraži dres. Prvi nastup sam mogao ostvariti tek na generalnoj utakmici u Brčkom. Poslje kojeg je krenuo cijeli proces oko papirologije, kako bih stekao pravo nastupa za BiH. Na kraju se sve riješilo tek par sati prije prve utakmice kvalifikacija protiv Srbije. Hvala Bogu sve se riješilo i ispunio sam sebi moj životni san. Priie par mjeseci je prošla godina od kvalifikacija i ja se nadam da ću dobiti još neku priliku da obučem plavi dres.

Da li bi igrao na Balkanu?
Kao što sam rekao, na Balkanu nikad nisam igrao, ali se ne branim tome. Nekada mi fali ta naša balkanska atmosfera, muzika, ljudi, jelo 😂 itd… Vjerujem da su naše lige slične Češkim ligama. Kada bi mi došla ponuda, onda bih ozbiljno razmisljao o tome.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.