Pravi naslov vezan za našeg sagovornika, gospodina Dušana Matića, trenera Golmana reprezentacije Finske. Evo šta o svom razvojnom putu gospodin Matić kaže za Futsal Balkan :

Kao i većina igrača sa ovih prostora i moj put u Futsal počeo je preko fudbala. Nakon prekida fudbalske karijere u 22-oj godini, nastavio sam druženje sa loptom na malim terenima. Sa grupom prijatelja osnovali smo KMF „Novi Beograd“ i tako počeli ozbiljnije da se bavimo Futsalom. Krenuli smo od „nule“ i uspeli da se domognemo Prve lige.


“Seminar u Maleziji”

Imajući u vidu da se Golmanima u to vreme niko nije bavio, poslednje dve sezone aktivnog igranja bio sam i trener Golmana u klubu. Po završetku igračke karijere počeo sam ozbiljnije da se bavim trenerskim poslom, ali na malo drugačiji način nego što je uobičajeno. Tragajući za literaturom na temu rada sa Golmanima u Futsalu shvatio sam da nje gotovo nema, tako da sam se onda rešio da svoja znanja i iskustva pretočim u knjigu. I tako sam uz dosta neverice i skepse većine iz svog okruženja objavio knjigu „Golman u Futsalu“, koju sam nešto kasnije preveo i na engleski jezik.
Gospodin Mićo Martić, kome se moj rad dopao, pozvao me je da na jednom međunarodnom seminaru u Dubaiju (UAE) održim predavanje o radu sa Golmanima, a kada je on u januaru 2013. godine postao selektor reprezentacije Finske, pozvao me je da budem njegov pomoćnik u stručnom štabu u radu sa Golmanima. Finski Savez je uz rad sa reprezentacijom imao u planu i edukaciju trenera, tako da smo za prethodnih sedam godina organizovali četiri seminara za UEFA „B“ licencu i jedan FIFA seminar.
Sav taj rad na edukaciji uz mnoštvo internacionalnih seminara i kampova, rezultirao je time da 2015. godine postanem Instruktor UEFA za rad sa Golmanima na šta sam posebno ponosan. Iste godine, objavio sam i DVD sa vežbama za Golmane u Futsalu uz pomoć Fudbalskog Saveza Finske. Na poslednja dva Evropska prvenstva 2016. (Srbija) i 2018. (Slovenija) bio sam priključen UEFA Study Group i vršio analizu Golmana. Od svih međunarodnih seminara ipak se izdvaja onaj u Kuala Lumpuru (Malezija) gde sam ispred UEFA radio na edukaciji budućih instruktora za rad sa Golmanima u AFC-u (Asian Footbal Confederation).


“Reprezentacija Finske”

Tokom ovih sedam godina imao sam prilike da radim sa svim uzrastima dečaka i devojčica u Finskoj i mogu reći da je pravo zadovoljstvo kada iz godine u godinu pratite njihov razvoj i napredak. To predstavlja verovatno i najveću razliku u poređenju odnosa prema Futsalu u Finskoj i kod nas u Srbiji, jer rad sa mlađim kategorijama je ključ za stvaranje kvaliteta u budućnosti. Nadam se da će lige mlađih kategorija koje su nedavno pokrenute u Srbiji dati dobre rezultate u dogledno vreme.
Što se tiče razvoja Futsala u Finskoj, moram priznati da je u početku sve bilo na nižem nivou nego što je to danas. Imajući u vidu njihov karakter i sreću da u timu imamo posvećene igrače željne napredovanja, Futsal u Finskoj se danas mnogo više poštuje. Rad po klubovima je postao bolji i sve je to rezultiralo da postanemo petostruki osvajači Nordic Cup-a koji se svake godine odigrava uz učešće Finske, Norveške, Švedske, Danske i Grenlanda. Ovih dana se pripremamo za najznačajniji kvalifikacioni turnir: Elitnu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Litvaniji koje će se održati ove godine, što predstavlja najveći uspeh finskog Futsala. Grupa je teška: Portugalija (domaćin), Italija, Belorusija i Finska. Prvoplasirani će izboriti direktan plasman na Svetsko prvenstvo, dok će drugoplasirani u baraž. Na kvalifikacije niko ne ide da bi ispao, pa tako i mi gajimo nade i sanjamo uspeh. Nema predaje!


“Sa reprezentacijom Libana”

U poslednjih nekoliko sezona sve više stranaca igra u ligi Finske, pa tako kada je reč o igračima sa naših prostora ekipu Akaa Futsal predvode Jovan Stanković i Dušan Milojević, u ekipi Kemi su Boris Čizmar i Golman Slobodan Tomić. Ipak igrač sa ovih prostora koji ima najduži staž u ovoj ligi je legendarni Nikola Erceg koji ove sezoni brani boje ekipe SoVo. Od trenera tu je crnogorski stručnjak Vasko Vujović trener ekipe KaDy, dvostruki šampion sa ovom ekipom.


“Balkanski dvojac na čelu Finske, Mićo Martić i Dušan Matić”

Tokom svoje trenerske karijere jedno vreme sam pomagao reprezentaciji Libana (2017) u radu sa Golmanima, kao i nekoliko evropskih klubova. U Srbiji osim već pomenutog „Novog Beograda“, radio sam i sa Golmanima ekipa „Marbo Intermezzo“ i „FON“. Kao kuriozitet moje dosadašnje karijere bilo je mesto selektora ženske univerzitetske reprezentacije Beograda na Univerzijadi u Zagrebu 2016.
Golmanska pozicija je veoma specifična i malo ko se njima bavi. Za razliku od igrača, svaka njihova greška se vidi i tu nema popravke. Zato Golmani moraju biti svesni pritiska koji ova pozicija nosi sa sobom. Na žalost, trenera Golmana u Futsalu nema dovoljno i to je opasnost koja će svoj danak uzeti u narednom periodu. Opšti razvoj Futsala zahteva adekvatan rad sa Golmanima i u tome im se mora pomoći. Trener Golmana je neophodnost u svakoj ekipi i nadam se da će u budućnosti neki novi klinci imati sreće da od samog početka rade sa specijalistom u toj oblasti. Živi mi bili Golmani!


“Stručni štab reprezentacije Finske: Dušan Matić, mićo Martić i Ville Sihvonen”

Sportski pozdrav za Futsal Balkan iz Finske od Dušana Matića.

www.dusanmatic.com

Zahvaljujemo se gospodinu Matiću na odvojenom vremenu i opširnom tekstu i sugestijama klubovima da možda i pored težih uslova rada, veću pažnju posvete radu sa Golmanima. Takođe napominjem da su reči Futsal i Golman, namerno napisane velikim slovom iz poštovanja prema sportu i poziciji.

One Comments

  • Prele 19 / 01 / 2020 Reply

    Ovaj covek je najveca internet prevara koja postoji usportu!!covek koji je oborio sve rekorde po primljenim golovima dok je imao dugu futsal karijeru (godinu dana) treba Sliku Mice Martica da nosi u novcaniku!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.