Beni Simitçiu je novi trener Futsal reprezentacije Kosova.

Ovo je izuzetan svetski trener, koji će doprineti većem sportskom uspehu Kosovske lige.

Ekskluzivno za Futsal Balkan, otkriva iskustva iz Češke i savetuje balkanske timove.

Sa obzirom na Vaše veliko trenersko iskustvo, FFK Vam je dodelio velike odgovornosti kao novom selektoru Kosova u futsalu. Kakva je Vaša vizija o napretka kosovskog futsala?

– Nakon toliko vremena, došlo je vreme i za mene da preuzimam reprezentaciju Kosova. Možda je malo trajalo duže, ali nikad nije kasno.
Moja je vizija jasna, podmladjenje kadra igrača, start igre futsala – a ne nekog futbala u halu. Značí moderni futsal sa puno odgovornosti unazad, ali zato sa hrabrosti unapred i sa velikima talentima futsala Kosova.
Takodje u  najbrže vreme školovanje novih trenera za ekipe koje se takmiče u ligi. Imam pretežak zadatak, ali naučio sam se za ovo dugo vreme da u mojoj karieri imao sam samo težke zadatke i situacije koje sam hvala Bogu sve ispunio. Poslednja je bila reprezentacija pa eto i do toga je došlo i neka nám je svima sretno.

Vi ste trener Sparte – Praga. Ranije ste uspešno vodili Benagon u češkom futsalu. Bili ste i trener Fenixa za “Elite Round”, gde je bio uvršten među naj jače timove u Evropi. Kako planirate da primenite evropska i svetska iskustva na Kosovu?

– Svá ta iskustva sad moraču da iskoristim, kombiniram i da ih uložim za dobro kosovskog futsala.
Svega je mnogo, ali mogu reči da moj dolazak biče nešto kao revolucija ali u sportskom smislu i naravno u dobrom smislu.
Trebače mi i puno sreče na ovom poslu, nadam se da ču imati i toga.

Jer ste bili blizu mnogo većih timova, koje je Vaše mišljenje o balkanskim futsal timovima – odnosno šta biste im savetovali?

– Balkanski timovi imaju to što nema evropski futsal, a to je talenat kao nigde u svetu. Naši igrači sa Balkana imaju najbolje pojedinačne tehničke karakteristike, koje u Evropi nemaju. Moj savet je samo neka se ekipe spremaju na visoki nivo fizičke spremnosti i naravno to što je najbitnije – a, to je EKIPA. Znači da igraju kao jedan tim, a ne kao pojedinci.
Poslednji primer je reprezentacija Hrvatske, koja sa pojedincima za mene je jedna od najboljih selekcija u svetu. Ali videli smo kako ispali protiv Češke koja je slabija pojedinačno, ali zato su igrali kao jedan veliki tim i otišli su na Svetsko prvenstvo.
Drugi primer je moja Sparta kad smo napravili titulu šampiona, češki kup i mislim dostojanstveno predstavljeni u Ligi šampiona.
Imao sam najbolje pojediačne igrače koje trener može hteti kao Novak, Grbeša, Drahovski, Wilde, Seidler, Kocič itd. Svi su oslavili na stranu svoje pojedinačne ciljeve i igrali su za tim i kao tim.
To je prema meni najbitnija stvar za balkanske timove.Igrača ima, mi smo rasadnik talenata.

Trenutno su u toku kvalifikacije za EURO 2022. Koji je Vaš stav za uspešnu pobedu?

– Naravno da pratim utakmice za kvalifikacije na EURO 2022 i potvrdjuje se logična teorija da ko god hoče da pobedi, mora puno  da se trudi i da daje svoj maximum pa tek posle da misli na 3 boda. Poslednjih godina futsal se razvijao puno i sve se polako sravnava. Nema više kao prije favorita unapred ili outsidera sa nula bodova u grupi. To je dobro jer se podigne kvalitet futsala, a to mislim da hočemo svi.
Ubedjen sam da na 90% svih utakmica nema više pobjede “ bez da se oznojiš” kao ranije nekoliko godina unazad.

Kakva su Vaša očekivanja od plasmana Kosova na Evropsko prvenstvo?

– Moja očekavanja su velika, zato sam uzeo i ovaj pretežki posao. Na drugu stranu znam da za plasiranje na evropsko kad dodje vreme, trebače moji igrači da daju 110% i naravno malo da nas prati i sreća.
Kako se kaže “sreča prati hrabre”, a ja sam dosta hrabar da idem sreči u susret.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.