O trenutnoj situaciji o futsalu u Srbiji, imali smo priliku da razgovaramo sa prvim čovekom FSS zaduženog za futsal, gospodinom Bojanom Pavićevićem, koji je odvojio vreme i srdačno izašao u susret i dao neke “eksluzivne” informacije vezane za futsal na ovim prostorima…

Najpre, sportski pozdrav za sve futsal pregaoce, igrače, uprave a naravno prvenstveno ljubitelje futsala zbog kojih mi i postojimo i zbog kojih se futsal igra!

Ova situacija sa pandemijom virusa Covid-19 na svetskom nivou nažalost nije zaobišla ni naše prostore. Nadam se da ono što sam za zadnje četiri godine, uradio zajedno sa mojim saradnicima, neće pasti u vodu tokom ove vanredne situacije koja nas je zadesila. Stepenik po stepenik smo išli napred, počev od sudija, delegata, uslova za igru, oformljavanja oko 100 klubova, formiranja Omladinske Lige koja bi trebalo startovati na jesen pa sve do reprezentacije gde smo stigli do 4.mesta u Evropi i najboljeg rezultata u istoriji na UEFA rang listi na dan razgovora. Stvorili smo jak sistem i trudimo se da stalno napredujemo, obzirom da kao mala zemlja mi postojimo na futsal karti sveta visokopozicionirani. Što se tiče reprezentacije definitivno je kao što je poznato, odložen baraž, tako da se za reprezentacije Hrvatske, Češke, Finske i Srbije traži novi termin odigravanja. Finci su se odmah izjasnili da im prvobitno određenen termin u junu ne odgovara zbog više stvari, dok isti termin nije realan ni za našu reprezentaciju iz razloga nemogućnosti treniranja i priprema za mečeve baraža. Po svemu sudeći gotovo 100% utakmice baraža biće odigrane u avgustu. Iz Finske stižu predlozi da se igra prve dve nedelje avgusta, a mi ćemo u zavisnosti šta će se dešavati sa ligama i mogućnostima okupljanja igrača napraviti velike pripreme i ići na to da se utakmice igraju druge ili treće nedelje avgusta, jer smo mišljenja da će nama i Fincima to odgovarati pošto ko kod da prođe baraž već će imati spremnu ekipu za svetsko prvenstvo koje će se odigrati u septembru i oktobru u Litvaniji, tako da mislim da je druga polovina avgusta najrealnija da se mečevi odigraju. Obzirom da su iz fudbalskog saveza Finske dali predlog da se odlože mečevi najpre u aprilu, zatim u junu, smatram da bi bio red da bude usvojen naš predlog o terminu odigravanja mečeva baraža. Shodno trenutnoj situaciji, nije uredu pričati unapred o planovima, ali to bi trebalo biti to ako se stabilizuje situacija sa trenutnom pandemijom. Napominjem da je po svim parametrima futsal 80% ispred svih sportova, da imamo sa jedne strane sreću što smo pod okriljem UEFA dok sa druge strane nemamo mogućnost učešća na Olimpijskim igrama pošto UEFA već ima takmičenje na Olimpijadi (fudbal), za koje se u perspektivi razmišljalo da se povuče i da umesto njega na Olimpijskim igrama bude prisutan futsal.

Što se tiče naših futsal liga mi pratimo instrukcije FSS, FSS prati šta kaže UEFA. Za sada nemamo konkretne informacije šta može da bude i kako će se lige završiti. Imamo čistu situaciju, FSS neće na svoju ruku odlučivati već će najverovatnije pratiti upustva UEFE, odnosno kako bude u fudbalu tako će biti i u futsalu. Imaju dva scenarija, ili će se završiti sa trenutnim stanjem ili će se igrati preko leta kada mogućnosti to dozvole. Kako bude UEFA naložila tako će verovatno i FSS postupiti, naravno ponavljam sve u zavisnosti kakvo bude stanje u državi. Svestan sam da su futsal klubovi van treninga i trenažnog procesa ali isto tako je i na velikom fudbalu. Pomeranje nastavka takmičenja za leto je veoma komplikovano i smatram da ako bi mi uzeli na sebe da odlučujemo sudbinu futsala, ekipe koje se bore za opstanak bi bile za nastavak takmičenja dok bi prvoplasirane ekipe bile za to da se liga zavrsi. Pratićemo dalju situaciju i kako svima bude tako će biti i nama, tj. o daljoj sudbini futsala odlučivaće više instance pošto mi nemamo ingerencije za odluku o nastavku futsal takmičenja u Srbiji. Da se mi pitamo sigurno bi sazvali sastanak sa svim klubovima, jedan, drugi, treći sastanak i došlo bi do dogovora o tekućem prvenstvu. U ovom trenutku mogu poželeti da ovo stanje na našim prostorima što pre i bezbolnije sav narod prođe, da izađemo iz ovoga još jači i da se futsal u najskorije vreme vrati na parkete tamo gde mu je i mesto.

Sportski pozdrav od Bojana Pavićevića, koordinatora za futsal u FSS!!!

Zahvaljujemo se gospodinu Pavićeviću na iscrpnom razgovoru i odvojenom vremenu i pridružujemo se njegovim rečima da sve ovo što bezbolnije prođe za narod i sve zemlje koje su pogođene epidemijom i da pošto sve ovo prođe, nastavimo zajedno da se potrudimo da dignemo muški i ženski futsal na još viši nivo nego što je trenutno.

MARKO GAVRILOVIĆ O TRENUTNOM STANJU…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.