Reprezentativni dres je svetinja!

Ja, kao i veći deo mojih drugara i moje generacije, rođeni smo, vaspitani smo i živimo sa tom idejom u glavi. Ipak, kako se vremena menjaju, sve češće možemo videti kako profesionalni sportisti zarad klupskih i ličnih interesa odbijaju poziv za nacionalni tim. Primeri za tako nešto mogu se naći u skoro svim sportovima i takve stvari, meni lično, su nepojmive. Ipak…

Ipak, postoje i oni drugi primeri! Sportisti koji su kao mladi napustili Srbiju u potrazi za boljim sutra, ali nisu zaboravili odakle su. Sportisti koji iako u Srbiju dolaze tek na mesec ili dva godišnje, a opet žive za to da čuju Bože pravde i predstavljaju svoju zemlju i svoj narod na nekom velikom takmičenju! Sportisti koji su spremni da dođu na probne i selektivne treninge kako bi pokušali da izbore status reprezentativca među svojim vršnjacima!

Luka i Lazar Đorđević su braća, rodom iz Žitorađe, koji put do velike futsal scene traže u Sloveniji. Oni godinama unazad žive i treniraju u Sloveniji gde već imaju puno uspeha na petoparcu, a stručni štab omladinske futsal reprezentacije Srbije na čelu sa selektorom Vladimirom Pršom Jovanovićem odradio je dobar skauting, pronašao je potencijalne Orliće i pozvao ih na selektivne treninge za novu reprezentaciju, dečake rođene 2001. godine i mlađe. Luka i Lazar su oberučke prihvatili taj poziv i uputili su se u Srbiju kako bi pokušali da se nametnu, ostave što bolji utisak i na kraju ostvare svoj san – zaigraju u dresu Srbije!

Ono što bi trebalo da znate pre nego što počnemo priču sa njima je da je Luka golman, a Lazar igrač i da trenutno nastupaju za FK Siliko.

Uputite naše pratioce kojim tokom je išao vaš životni, ali i futsal put. Kada ste napustili Žitorađu, da li ste kao i većina vršnjaka prvo krenuli na fudbal, pa prešli na futsal ili je karijera tekla drugačije?

Rođeni smo u Prokuplju, naši roditelji su živeli u Vlahovu, selu pored Prokuplja i tamo smo bili do druge godine života. Kasnije smo se svi zajedno preselili u Sloveniju. Naš futsal put zapravo kreće selidbom iz Ljubljane u Sodražicu gde smo kupili kuću (u našem trećem razredu osnovne škole) i obojica krećemo sa futsalom da bismo posle par godina dobili poziv jednog trenera da pređemo na fudbal i jedan period igrali smo oba sporta istovremeno. Ipak, ljubav prema futsalu uvek je bila veća od one prema fudbalu – počeo je priču Luka Đorđević.

Za koje ste sve futsal klubove nastupali i koje ste uspehe ostvarili?

Počeli smo zajedno u ŠD Extrem-u i ja sam se tu zadržao do prošle zime, a Lazar je posle osnovne prestao baviti futsalom i igrao samo veliki fudbal. U Extremu smo obojica bili 2 puta treći (kategorija u13 i u17), jednom drugi (kategorija u13) i jednom prvi (kategorija u15). Kasnije, to jest prošle zime, prelazim u Fk Siliko gde branim drugu polusezonu i završavamo kao drugoplasirani u državi (kategorija u17). Ove zime mi se u istom klubu pridružio i Lazar – otkrio je Luka, a zatim se nadovezao i brat Lazar.

Ja sam započeo futsal karieru u Extremu gde sam igrao do prošle sezone, a od ove sezone sam postao igrač futsal kluba Siliko. Kao što je Luka rekao, u Extremu smo bili jedanput prvi, jednom drugi i dva puta treći, što je veliki uspeh za klub iz malog sela pod nazivom Sodražica gde inače i živimo – rekao je Lazar Đorđević.

Da li pratite slovenačku i srpsku futsal ligu? Koliko se razlikuju, kako u seniorskoj tako i u omladinskoj konkurenciji?

Ja trenutno pratim samo slovenačku jer moj klub takođe igra u Prvoj ligi, ali mislim da su obe lige dobro organizovane. Ipak, u mlađim kategorijama u Sloveniji vlada bolja organizacija – rekao je Luka Đorđević.

Da li ste imali poziv da nastupite za reprezentaciju Slovenije? Ako jeste, zbog čega ste se odlučili za Srbiju?

Imali smo poziv ljudi iz saveza Slovenije, ali zbog državljanstva, nismo mogli nastupiti. Ipak, sve i da smo imali slovenačko državljanstvo lepše je nastupiti za svoju drzavu i predstavljati srpski grb! – rekao je Lazar, a sa tim se složio i brat Luka!
Kako to da je jedan od braće završio na golu, a drugi u polju? Verujem da često međusobno šutirate penale ili nešto slično, ko ima više uspeha?
Pa ovako, Luka i ja smo počeli kao igrači u polju, ali vremenom je Luka odlučio da mu više leži pozicija golmana. Futsalom smo počeli da se bavimo sa sedam godina, sve od malih nogu, tako da smo često izlazili sami na teren šutirali, vežbali i takmičili se međusobno. Naravno, uvek je bilo važno ko na kraju pobedi – uz osmeh je konstatovao Lazar, a na ovu priču se nadovezao Luka:
Kao što je Lazar rekao, ja sam takođe počeo kao igrač, ali kao mali sam bio malo deblji i lakše mi je bilo na golu. Šalu na stranu, takođe sam nekako oduvek želeo na gol i samo sam iskoristio priliku kad naš golman nije hteo više da brani i stao sam među stative. Što se tiče penala, retko koji može da mi da – potkačio je Luka svog brata Lazara.
Braća Đorđević i dalje nisu izašla iz školske klupe. Kako uspevate da uskladite obaveze u školi sa treninzima i da li imate u planu da nastavite obrazovanje posle srednje škole?

Meni to ne predstavlja neki veliki problem iako imam treninge četiri puta nedeljno plus utakmice vikendom. Ali u školi sam odličan tako da nije mi teško uskladiti – rekao je Luka Đorđević, a sa njim se složio brat Lazar.

Da li imate nekog idola među poznatim svetskim golmanima i futsalerima?

Najveći idol mi je moj Miki (Miodrag Aksentijevic) ali sam takođe pratio Paca Sedana koji se nedavno povukao – rekao je Luka, dok je Lazar takođe kao idola naveo jednog reprezentativca Španije:

Moj futsal idol je Miguelin, sviđa mi se njegovo kretanje, njegov dribling jedan na jedan i šut ‘kao iz topa’. Pratim ga i gledam kad god sam u mogućnosti. Od golmana bih izdvojio Higuitu jer se vodi više kao peti igrač nego golman, ima perfektan pas i šut za golmana i njegov stil je jedinstven u svetu futsala.

Koji su vaši neostvareni snovi?

Moj neostvareni san je nastup za A tim reprezentacije Srbije. Takođe, voleo bih da se profesionalno bavim futsalom i živim od onoga što volim – rekao je Luka, a slične želje imao je i njegov brat Lazar:
Voleo bih da jednog dana igram na najvišem nivou i debitujem za seniorsku reprezentaciju. Isto tako, želeo bih da upoznam futsalere koji su svetski poznati majstori magične igre na petoparcu.
Za kraj, treba napomenuti da će Luka i Lazar biti deo omladinske futsal reprezentacije Srbije koja će narednog vikenda igrati prijateljske mečeve u Sloveniji.

One Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.