Kao što napravite plan za svoje obaveze i treninge, tako i vašu prehranu trebate prilagoditi tim promjenama. Obzirom da ne radite isti trening iz dana u dan se cijele godine, tako ne trebate ni jesti na isti način tijekom cijele godine.

Večina vas će imati jedan ili dva ‘velike događaja’ odnosno natjecanja u godinu dana. Kako mijenjate svoj intenzitet i volumen treninga za svaki događaj, tako se i vaša prehrana treba promijeniti. Postoje tri osnovna modaliteta prehrane koja trebate uzeti u obzir.

  • Visoko proteinska prehrana za izgradnju mišića:

Kada izgrađujete bazičnu snagu trebate slijediti relativno visoko proteinsku prehranu. Vaš volumen treninga tada nije visok, ali jest intenzitet pa zato treba ubrzati oporavak mišića uzimajući dosta visokokvalitetnih proteina.

  • Kvalitetna ugljikohidratna prehrana:

Kada se povećava volumen treninga, vaše potrebe za ugljikohidratima su visoke. Bez adekvatnog unosa ugljikohidrata količine glikogena će se smanjiti i vaš nastup će patiti. Osim toga imati ćete veći rizik za sindrom pretreniranosti.

  • Kontrola kalorija:

Nakon velikog događaja, vjerojatno ćete uzeti malo slobodnog vremena. Ne možete prestati sasvim trenirati, ali ćete poštovati potrebu svog tijela za odmorom te shodno tome smanjiti intenzitet i trajanje treninga. To je vrijeme kada morate jako paziti na kalorije. Morate biti oprezni kako bi izbjegli debljanje, a ako je gubitak težine cilj, sada je vrijeme za izgubiti suvišne kilograme. Napravite male prilagodbe u svakodnevnoj prehrani i jedite malo manje nego što bi ste inače. Uočite nepotrebne prazne kalorije i eliminirajte ih.

Dr.Predrag Jakovljević

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.