Prvak Njemačke u futsalu, Weilimdorf, u pauzi između dvije sezone ojačao je stručni štab. Pored nekadašnjeg kapitena bh. reprezentacije, Alena Lalića, koji se sada i definitivno samo posvetio trenerskom poslu stigla je i legenda hrvatskog futsala, Frane Despotović.

Trener velikog znanja, jedan od najvećih majstora haklanja Hrvatske, i ovih prostora uopšte, prihvatio je poziv iz Weilimdorfa i tako Njemačku dodao u svoje bogato iskustvo futsal putešestvija. U razgovoru za Oslobođenje, Frane Despotović govori o prvom mjesecu boravka u Weilimdorfu, te kako teku pripreme za Preliminarnu rundu Lige prvaka u futsalu.

 – Generalno, zadovoljan sam. Ljudi su me prihvatili kao svoga. Imamo ovdje igrače sa naših prostora, fantastični su, ne prave probleme, pomažu. Prilagodba je pošla odlično. To je spoj nekog njemačkog rada i discipline i našeg balkanskog štiha koji je na terenu bitan. Vidim tu jednu lijepu priču i vidjećemo kako će se to sve razvijati dalje. Nije bilo previše vremena za upoznavanje, počeli smo početkom avgusta sa treninzima. Sve teče po planu, u zadnjoj smo sedmici. Uvijek ima na tom putu nekih problemčića, ali sve je ok, rekao je Frane Despotović za Oslobođenje.

Weilimdorf će biti u grupi sa prvacima Sjeverne Irske (Sparta Belfast), Luksemburga (Racing), te Austrije (AllStars Wiener Neustadt). Upravo će duel protiv prvaka Austrije, za kojeg takođe nastupa veliki broj igrača sa ovih prostora vjerovatno biti i ključan za prolaz dalje.

– Upoznati smo sa protivnicima i pretpostavljamo da će zadnja utakmica puno toga odlučivati. Znamo da tamo igraju igrači sa našeg područja. Mi idemo hrabro, znamo po šta idemo i vidjećemo kako će biti. Preliminarna runda je jako komplicirana što se tiče toga. Ti uvijek možeš dovesti pet igrača i onda ih poslije turnira poslati kući. Nikada ne znaš u kakvom će sastavu doći te ekipe. Mi imamo neke informacije o ekipama, ali to je sve iz prošle sezone. Hoće li to biti ovi timovi, ne znamo još uvijek. Sigurno da je ekipa iz Luksemburga ispred po pitanju neke organizacije i kvaliteta igre ispred Sjevernih Iraca. Ali, oprezni smo, pripremamo se kao da nam dolazi najjači suparnik.

Ekipa Weilimdorfa je formirana ranije. Tim koji pobjeđuje se ne mijenja, te je uz sitne korekcije i promjene igračkog kadra, na Despotoviću i saradnicima da to ukompunuju da funkcioniše još bolje nego prethodne sezone.

– Ja sam došao zadnji. To je već bila formirana ekipa, ekipa koja je osvojila prvenstvo. Takve ekipe se ne miijenjaju. Kada nešto osvojiš znaš da je to funkcionisalo. Neke igrače sam znao prije. Ekipa kao i svaka druga, odlična, momci su top. Što se mene tiče, naravno, uvijek imam neke svoje želje, ali polako tek sam došao, upoznavanje je još i kroz vrijeme ćemo to nadograđivati.

U svojoj bogatoj futsal karijeri Despotović je prošao mnogo zemalja, te će svakako uskoro biti idealan sagovornik da nam uporedi njemački futsal, koji je u nesumnjivoj ekspanziji, sa ostatkom Evrope. Ipak, za sada, ne može mnogo reći, osim da mu je drago što se sportska velesila kao Njemačka konačno posvetila i razvoju futsala.

– Ja ne mogu sada tačno reći, jer ja ligu još nisam igrao. Gledao sam samo finale na televiziji i vidio sam da je to bilo poprilično organizovano i sve je na nivou. Kakve sam informacije dobio to kreće u dobrom smjeru. To je nama u futsalu falilo da Nijemci krenu, da Britanci krenu, Francuzi i drugi, da se što više jakih država počne baviti futsalom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.