Četvrti put zaredom Mostar SG Staklorad na kraju kalendarske godine prošao je prvi kroz cilj.

Ukupno 22 boda bila su dovoljna za liderstvo i jesenju titulu, u vjerovatno nikad zanimljivijoj sezoni Futsal Premijer lige Bosne i Hercegovine. Nepisano pravilo u sezonama za nama sugerisalo je da u finišima knjiga ostaje na dva slova – Mostar SG-u i Centru, dok se ovog puta u utrku umiješao i Zrinjski. Kvalitetniji u odnosu na ranije sezone je i Salines, ali je ipak još nerealno očekivati da se klub iz Tuzle do kraja uključi u utrku za najviši plasman.

Mostarci su jesen okončali sa sedam pobjeda i po jednim remijem i porazom. Upravo je Salines jedini protivnik koji je porazio Staklorad od početka sezone. Član klupskog Predsjedništva Alen Đuliman zadovoljan je rezultatima i osvojenim brojem bodova na kraju jeseni, žaleći samo zbog tog poraza u Tuzli, koji se mogao izbjeći.

– Bio je to početak. Igrači su možda malo bili i opušteni nakon što su u prošloj sezoni prošetali ligom. I umor je tih dana bio evidentan, pa je to uz dozu zasićenja nakon drugog kruga Lige prvaka, odvelo nas do poraza. Sa druge strane možda je na neki način i dobro što smo na startu podnijeli taj udarac, jer nas je on u narednim kolima uozbiljio. Kada igramo punim gasom i kada smo kompletni, onda smo bez pogovora bolji od svih protivnika u BiH. Ponekad, ipak, ne bude onako kako poželimo, govori Đuliman.

Mostar SG do sedmog kola i gradskog derbija nije bio kompletan. Izostanak Marija Aladžića, koji je bio povrijeđen, osjetio se na igri, a ponekad i na rezultatima Mostaraca.

– Osim vrhunskog futsal kvaliteta, Aladžić je važan jer je lider tima. Njegovo prisustvo na terenu ima veliku važnost za tim. To je postalo svima jasno nakon uvodnih utakmica u kojim nije igrao zbog povrede koljena. Dugo je vukao taj problem. Na kraju smo odlučili da operativni zahvat uradi nakon Lige prvaka. On je danas potpuno oporavljen, uhvatio je formu i na posljednjim utakmicama je imao važnu ulogu kao i ranije, dodaje Đuliman.

Posebno je Aladžićevo prisustvo na terenu bilo važno na gradskom derbiju. Zrinjski je došao u nikad boljoj formi i sa nikad jačim timom, te na koncu pretrpio zaslužen poraz.

– Potvrdilo se da smo i dalje kvalitetniji od gradskog rivala. Derbi je ispunio očekivanja, imali smo punu dvoranu i na zadovoljstvo svih slavljen je sport te večeri. Sa tribina se nije čula ni pogrdna riječ, polaznici akademija odigrali su utakmicu tokom pauze na poluvremenu, te smo u svijet odaslali najljepšu poruku. Bila je to na neki način i pobjeda grada i sporta u njemu, smatra jedan od čelnika Mostar SG Staklorada.

Osim Zrinjskog, Centar se nameće kao vječiti rival Mostarcima u borbi za prvo mjesto.

– Centar i ove sezone ima kvalitetan tim. Oni su miks iskustva i mladosti. Igraju dobar futsal i sa njima do kraja neće biti lako. Neizvjesno proljeće je ispred nas. Siguran sam i zanimljivo za zaljubljenike u ovaj sport u zemlji. Naš cilj jasan je još od ljetos. Želimo odbraniti naslov, a smatram i kako su ambicije sasvim realne, nastavlja Đuliman.

Kadar bi tokom zimske pauze mogao pretrpjeti promjene. Uprava se odmah po okončanju jeseni dala na posao i uskoro bi svlačionica mogla postati bogatija za još poneko ime. Jesenas je angažovan Bilal Jelić, koji je dosad potvrdio i reprezentativni kvalitet i epitet pojačanja.

– Trenutno pregovaramo sa potencijalnim novajlijama. Ne bismo još izlazili sa imenima. Nadam se da ćemo uspješno zaključiti te poslove. Sa njima, uz kvalitetne pripreme, cilj će postati bliži, Đulimanovo je mišljenje.

Klub iz Mostara drugi put zaredom Bosnu i Hercegovinu u augustu i oktobru predstavio je u Ligi prvaka. I ovog puta bh. šampion zaustavljen je u drugom krugu. Iako su se potajno nadali senzaciji i plasmanu u treću rundu, u Mostar SG-u na koncu nisu nezadovoljni.

– Naprotiv, ponovo smo ostvarili zapažen rezultat i stekli dodatna iskustva. Važno je naglasiti da smo u obje runde imali teže protivnike nego prošle godine. Prvi krug 2017. apsolvirali smo bez problema, dok je ove godine do samog kraja bilo neizvjesno. Čak smo visili i imali zaostatak u posljednjem kolu. Publika nas je odvela do preokreta na susretu protiv Gentoftea, podsjeća Đuliman.

Liga prvaka treći put u nizu mogla bi značiti i treću sreću, odnosno treći krug za bh. prvaka. To je jedna od želja Alena Đulimana u novoj 2019.

– O tom-potom. Ligu prvaka treba, prije svega, osigurati. Ovog puta će, ponavljam, biti teže nego prošle godine. Ukoliko sve bude išlo prema planu, uz ciljana pojačanja i malo sreće u narednoj bismo sezoni pokušali ostvariti ono što nikada nije pošlo za rukom nekom bh. klubu, optimistično najavljuje čelnik Mostara.

Mostar SG našao se u konkurenciji za najbolji tim u BiH u 2018. na manifestaciji Izbor sportiste BiH. Prethodno su Stanislav Galić i Marijo Aladžić dobili priznanja prilikom izbora najboljih ekipa i pojedinaca u Premijer ligi u organizaciji N/FSBiH, dok je Mostar SG i zvanično najuspješniji u Mostaru u 2017, u izboru Sportskog saveza. Đuliman vjeruje da će klub i na predstojećim izborima biti nagrađivan, što je, kaže, samo dodatna potvrda kvalitetnog rada posljednjih godina. Ponosan je što je klub, osim dobre promocije države i grada na evropskoj futsal mapi, pomjerio granice u bh. futsalu, te dao značajan doprinos napretku i omasovljenju ovog sporta u našoj zemlji.

Sport1.Oslobođenje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.