U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine u futsalu ove sedmice igraće svoje historijske kvalifikacije za jedno veliko takmičenje. UEFA je pokrenula Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina. Tim povodom za Oslobođenje je govorio selektor Ivo Krezo.

 Ne možemo biti realni, ni objektivni što se tiče ove reprezentacije. Znamo da smo mi tu reprezentaciju okupili na preporuku, pošto nemamo tu ligu. Onda smo trenere zvali po klubovima i tražili ko može igrati za reprezentaciju, ko ne može. Prvo okupljanje smo imali nekad u septembru prošle godine i tu smo stvorili neku širi sliku reprezentacije, stvorili bazu. Igrali smo protiv Slovenije dvije utakmice. Tu smo suzili krug reprezentativaca. Potom smo išli igrati protiv Italije. Odigrali smo stvarno dobro, pogotovo drugu utakmicu. I na kraju igrali smo protiv MNK Klanac, gdje smo i ostvarili prvu pobjedu. Ali, kažem, ne možemo biti stvarno pametni što se tiče dometa. Nadam se da ćemo imati dobar rezultat. Šta to znači? Probaćemo barem jednu utakmicu pobijediti. Portugal je favorit, ali protiv Srbije i Moldavije bismo mogli tražiti svoju šansu, rekao nam je selektor U19 reprezentacije BiH Ivo Krezo.

Krezo ističe da je od septembra pa da do danas stručni štab isprobao veći broj igrača, i da se na kraju iskristalisao sastav za ovo okupljanje i historijske kvalifikacije.

– Mi smo stvarno probali sedam-osam golmana, 30-ak igrača. Sigurno da su ovi što su na spisku najviše pokazali. Ako uzmemo njihov početak, i ovu zadnju utakmicu, napredak je evidentan i mi stvarno sa te strane možemo da budemo zadovoljni. Nema jedino Nikole Vrdoljaka, koji ima lijevu nogu, ali kod svih ostalih koji su ranije pozivani, od kapitena Džindića koji je standardan u Kaskadi, Smajlovića iz Banovića i drugih da ih ne nabrajam, evidentan je veliki napredak. Pozvali smo i Tarika Lukšiju iz Češke. Nadam se da će on imati pravo nastupa u kvalifikacijama jer je već ranije nastupao za olimpijsku reprezentaciju Češke, pa još to čekamo. Imamo dobru klapu, dobro se ponašaju i sigurno da i oni jedva čekaju ove kvalifikacije.

Sa našom reprezentacijom će u grupi biti Portugal, Srbija i Moldavija. Selektor Krezo ističe da su uspjeli ispratiti onoliko koliko su mogli šta su prethodnih mjeseci radili njihovi konkurenti u ovim kvalifikacijama.

– Imamo neki uvid. Pratili smo ih. Portugal je stvarno ekstra klasa. Imali su i oni utakmice protiv Španije. Pratili smo Srbiju, igrali su nedavno sa Italijom, sada sa Ukrajinom. Igrali su i sa Slovenijom, gdje su imali jedan debakl, 6:0 su izgubili, drugu su pobijedili. Vidi se da su mladi igrači, igraju toplo-hladno. Nama je to najzanimljivija utakmica, ako tu napravimo dobar rezultat, imamo šanse. Sa Moldavijom se možemo nositi, i onda posljednja utakmica sa Portugalom. Vjerujem da je uz našu publiku sve moguće. Treba se boriti, daćemo sve od sebe, prvo protiv Srbije i onda ako tu odigramo dobro, dalje je sve moguće.

N/FSBiH je nedavno odlučio da krene u proces formiranja U19 Premijer lige Bosne i Hercegovine, što će biti prvo omladinsko futsal takmičenje pod okriljem Saveza. I ranije su postojali pokušaji da se klubovi nagovore na formiranje omladinskog pogona, ali sve je to ostajalo samo na priči.

– Ja sam i prije govorio da je to potrebno. Prvi polazim od sebe. Imam dijete koje je 2005. godište i koje igra veliki fudbal i sigurno je da bi i ono bilo zainteresovano da trenira futsal kada bi imalo neku ligu. Nismo mi do sada mogli motivisati igrače koji su na fudbalu iz tog razloga što nisu imali futsal takmičenje. Tada ni djecu ne možete zaokupirati jer nemaju nikakav motiv. Ovako, sada možemo sa najavljenom ligom motivisati igrače da dođu i treniraju futsal, a tada ćemo i mi imati jednu dobru bazu za dalji razvoj futsala.

BiH kvalifikacije otvara protiv Srbije 27. marta, a zatim slijedi duel sa Moldavijom dan kasnije, te na kraju sa Portugalom. Sve utakmice igraju se u USRC ‘’Midhat Hujdur’’ u Mostaru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.