MNK DiaBiH je na adresu našeg portala poslao saopštenje u kojem se demantuju navodi iz MNK Željezničar poslije tuče koja se dogodila u sarajevskom derbiju Prve lige Federacije BiH u futsalu između ova dva kluba, a o kojem smo ranije pisali. 

– “Povodom teksta “Policija i redari su bili prisutni, na snimku se vidi ko je započeo incident” gdje iz MNK Željezničar pokušavaju optužiti naš klub za incident. Osim navedenog iznijeto je niz neistina i laži o našem klubu, a sve u cilju dezinformisanja javnosti. Nažalost, ova utakmica će imati i svoj sudski epilog, ukoliko MNK Željezničar ne povuče izjaveiz navedenog članka u roku od 24 sata. Naše udruženje DiaBiH će zbog iznesenih neistina , kleveta, vrijeđanja i povrede zakona o ličnim podacima (Miran Gvozdić) podnijeti tužbu protiv MNK Željezničar. Sve neistine I laži nije teško dokazati .
Da su u laži kratke noge , dovoljno je pogledati na stranici NS FBiH odluku disciplinske komisije o kazne MNK Željezničar zbog loše organizacije utakmice i igraču Anesu Džafi zbog nesportskog ponašanja poslije čega se desio incident. Osim toga dodatni dokaz je izvješaj Policijske stanice na Ilidži i zapisnik delegata sa utakmice, gdjeje jasno navedeno da MNK Željezničar nije imao redare, zaštitare , a policija je došla neposredno pred utakmicu. Iz zapisnika se vidi da MNK Željezničar nije na pomenutoj utakmici imao ni jednu validnu licencu propisanu propozicijama NS FBiH (za trenera, ljekara, službenog predstavnika I komesara za bezbjednost). Isto tako na utakmici nije imao zastavu N/FS BiH , niti kameru , a članom 13. propozicija obavezno snimanje utakmice. Bez obzira ni na elementarne stvari za odigravanje utakmice delegat je nakon navodnog razgovora sa “nekim” iz saveza naredio da se igra utakmica. Svi preduslovi za neregularnu utakmicu su bili završeni. Napominjemo da smo u prvom dijelu sezone isto na Ilidži kao domaćini besprekorno organizirali utakmicu I ubjedljivo pobijedili Željezničar .
Pošto nas nisu mogli sportski pobijediti, tokom pauze u poluvremenu osoba Ahmed Muftić – Violina (ne znamo u kojoj funkciji je bio u službenim prostorijama) je od nas tražio da pustimo utakmicu. Nakon što smo odbili počeo je da prijeti našem treneru i doktoru . Došlo je do naguravanja igrača obje ekipe, a Ahmed Muftić je našem golmanu opsovao dijete i zaprijetio da neće završiti utakmicu. Ako se nastavi sa dezinformacijama javnosti iz MNK Željezničar i dođe do suda od policije ćemo tražiti da pregleda snimak i utvrdi ko je sa tribina ušao na teren i napao igrače. Samo zahvaljujući intervenciji policije i prisebnosti pojedinaca iz oba kluba nije došlo do ozbiljnih povreda igrača.
Ne smijemo komentarisati suđenje (prošle godine smo od saveza dobili kaznu), ali zbog javnosti treba istaći da smo trećinu drugog poluvremena igrali sa igračem manje zbog dodijeljena tri crvena kartona. Svi golovi su dati nakon dodijeljenog kartona. Da nije bilo toga nikad nas ne bi pobijedili.
Tvrdnju da DiaBiH osim Mirana Gvozdića (nezakonito iznošenje ličnih podataka) nema igrača sa dijabetesom lako ćemo na sudu dokazati uvidom u zdravstvene kartone iz Zavoda za sportsku medicinu. Isto tako sa portala se može vidjeti koji su igrači iz našeg kluba igrali na DiaEuru- europskom prvenstvu za dijabetičare. Na ovaj način MNK Željezničar se želi opravdati zbog poraza u prvom dijelu, jer imaju određene predrasude o dijabetesu, koji proizilaze iz neznanja. Ne znaju da je igrač sa dijabetesom prošle godine bio jedan od najboljih igrača u Premijer ligi i napravio inostrani transfer. Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom. U svijetu je poznat veliki broj sportista s dijabetesom koji su osvajali olimpijske i svjetske medalje. Zbog predrasuda društva o dijabetesu mi smo i formirali klub, da pokažemo da možemo igrati zajedno i protiv onih koji nemaju dijabetes. Čelne funkcije u našem klubu imaju igrači s dijabetesom. Predsjednik kluba je kapiten Miran Gvozdić (golman), a predsjednik skupštine Vedo Šakič (br.9 ). DiaBiH ima 8 igrača s dijabetesom koji igraju za naš klub. Radi se o igračima iz Sarajeva ili koji studiraju u Sarajevu. Ostali zbog udaljenosti ne mogu igrati , ali kad igramo u njihovom mjestu igraju za nas. Kad smo igrali u Bužimu za nas je igrao i dao gol iz Bihaća S.D. . Prošle i ove godine najviše vremena na odigranim utakmicama su imala trojica dijabetičara (MG, SM i IH).Najbolji strijelackluba je IH. Da bi mogli trenirati i igrati prvenstvo pridružilo nam se par momaka koji studiraju u Sarajevu, a igrali su aktivno u svojim mjestima. Isto tako smo angažovali futsal legendu Cunija za trenera i još 3-4 igrača iz Sarajeva da možemo trenirati i istovremeno učiti od njih.
Što se tiče prozivke o plaćanju igrača, naši igrači kroz rad na dobijenim projektima putem javnih poziva dobiju naknadu. Također, imamo sponzore iz FBiH i RS, ali nemamo ni jednu farmaceutsku kompaniju koje nam spočitava Ahmed Muftić. To se vidi iz našeg godišnjeg finansijskog izvještaja. Naši igrači osim sportskih učestvuju u drugim aktivnostima: ljetni kamp za djecu, dijelimo trakice za mjerenje šećera djeci i mladima s dijabetesom, učestvujemo u obilježavanju svjetskog dana dijabetesa, treniramo djecu s dijabetesom u našoj školi sporta, učestvujemo u humanitarnim akcijama za oboljele sportiste itd. Sve aktivnosti se mogu pogledati na našoj stranici (https://www.facebook.com/pages/category/Sports-Team/Mnk-DiaBiH ) i drugim sportskim portalima. Posebno smo ponosni na „Slatku školu sporta“. Za razliku od nas MNK Željezničar nema mlađe kategorije, iako stalno najavljuju futsal akademiju.
Da smo željeli saradnju i prijateljske odnose sa MNK Željezničar dokaz je naša prošlogodišnja ponuda u zimskoj pauzi prvenstva da posude koje hoće naše igrače kako bi ostali u premijer ligi, iako smo mi bili drugi na tabeli i borili se za prvo mjesto. Neka se o tome izjasne Ahmed Muftić i trener Rokša , ako imaju hrabrosti. Za nas nije saradnja da puštamo jedni drugima utakmice. Mi ne mrzimo nikoga , jer pola naših igrača su navijači Želje. Bilo bi ružno ne poštivati najveće sportske institucije u gradu i državi kao što su Željo, Sarajevo , Bosna itd. To nam se pokušava napakovati od rukovodstva MNK Željezničar. Mi ne smatramo malonogometni klub adekvatnim predstavnikom SD Željezničar.
Mi imamo odličnu saradnju sa omladinskim pogonom FK Željezničar. Najbolji primjer je prijateljska utakmica povodom Svjetskog dana dijabetesa 14.11. prošle godine. Nama je bilo čast igrati sa velikim klubom, a treneri Želje zbog naše korektnosti su ponudili besplatne treninge za djecu s dijabetesom. TAKO TO RADI VELIKI KLUB I PRAVI i ŽELJOVCI
“, stoji u saopštenju MNK DiaBiH.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.