Treći dan UEFA Futsal EURA je…

Danas nas očekuje treći dan EURA. Juče smo uživali u vrhunskim utakmicama u izjednačenoj grupi. U našoj najavi Mario Šandrk je upravo rekao da je to najkvalitetnija i najizjednačenija skupina. Što je Mario rekao o reprezentacijama koje čine grupu C pročitajte u nastavku.

Mislim da smo jučer mogli uživati u vrhunskom futsalu. Danas ćemo predstaviti skupinu C u kojoj su izraženi favoriti za prolazak Rusija i Hrvatska, dok će im Slovačka i Poljska pokušati pomrsiti račune.

 

Rusija

Rusija je jedan od favorita za zlato na Euru. Jedna zlatna, pet srebrenih i tri brončane medalje dovoljno govore o kakvoj je reprezentaciji riječ. Rusi su pretplaćeni za medalje na Euru. Imaju fantastične igrače u svojim redovima. Ruska liga je izuzetno kvalitetna i Rusija ima široku bazu igrača. Sergei Abramov, Ivan Chishkala, Sergei Abramovich i ostatak Rusa uz koloniju iskusnih naturaliziranih Brazilaca (Robinho, Eder Lima, Nando i Paulinho) čine momčad koja je u stanju otići do zlata. Rusija sigurno želi biti prva u skupini jer žele izbjeći u četvrtfinalu Španjolsku koja bi trebala biti prva u skupini D. Rusi su taktički fantastično posloženi, fizički djeluju impresivno, kada na to nadodamo disciplinu koja je karakteristična Rusima i kreativnost koju im daju Brazilci onda je jasno zašto je Rusije jedan od favorita Eura. Izbornik Sergei Skorovich je dugo vremena s momčadi, ćak 13 godina i to je velika prednost za Rusiju. Rusija je futsal velesila i sigurno prvi favorit skupine.

Hrvatska

Hrvatska na Euro dolazi s velikim očekivanjima. U kvalifikacijama su bili odlični i ostvarili svih šest pobjeda. Izbornik Marinko Mavrović ima širok kadar i četvrtfinale je minimum koji je zacrtan. Hrvatska ima veliki broj igrača koji igraju u inozemstvu i imaju značajne uloge u svojim momčadima. Dario Marinović, Franco Jelovčić, Tihomir Novak i Josip Suton godinama čine okosnicu momčadi. Žarko Luketin je jedan od najboljih vratara u Europi i trebao bi biti jak adut Hrvatske na Euru. Iznenađen sam odlukom da su na koncu otpala dva sjajna pivota Luka Suton i Luka Perić. Riječ je o dva pivota sličnih karakteristika, ipak s druge strane stručni stožer najbolje zna u kakvom su stanju svi igrači. Hrvatska je tehnički jaka momčad i može pobijediti svakoga. „Mini Vatreni“ su odradili vrhunske pripreme, u prijateljskim utakmicama su pokazali kvalitetu. Odlično poznaju Rusiju i ukoliko pobjede Slovake i Poljake vjerujem da će se „potući“ za prvo mjesto u skupini protiv Rusije. Nakon razočaranja prethodnih godina vrijeme je da Hrvatska ostvari rezultat shodan kvalitetu kojeg posjeduje.

Slovačka

Slovačka je debitant na Euru i sigurno će biti izuzetno motivirani da se predstave u najboljem mogućem svjetlu. Alfa i omega momčadi je kapetan Tomaš Drahovsky koji s razlogom igra u Španjolskoj Santa Colomi. Igra Slovačke ovisi ponajviše o njemu i Gabrielu Ricku. Ostatak momčadi nije na njihovoj razini, igrači nastupaju u domaćem prvenstvu i Češkoj. Glavni forte im je momčadska igra, igraju atipično, ne baziraju svoju igru kao većina ekipa na pivotima. Imaju velikih problema u fazi obrane kada su na drugoj strani snažni pivoti. Imaju jako dobro uigrane prekide. Izbornik Marian Berky je odličan izbornik koji izvlači maksimum iz svoje momčadi, svjestan je određenih limita svoje momčadi i igru je prilagodio igračima s kojima raspolaže. Slovaci svoju šansu vide protiv Poljske, dok će se protiv Hrvatske vjerujem voditi mišlju „ako je mogla Češka, zašto ne bi smo mogli i mi.“ Slovačka dolazi prepuna samopouzdanja na Euru, osvojili su turnir u konkurenciji Češke, BiH i Austrije. Ostvarili su vrijedne pobjede koje su im vjerujem pokazale da se mogu nositi i sa objektivno jačim reprezentacijama.

Poljska

Poljska je nakon Eura u Sloveniji ponovno u društvu najboljih momčadi Europe. Poljaci su jako napredovali posljednjih godina. U kvalifikacijama su pobijedili Češku i u sred Portugala su osvojili bod protiv Europskog i Svjetskog prvaka. U posljednjim prijateljskim utakmicama prije Eura igrali su protiv Slovenije, nakon poraza u prvoj utakmici u drugoj su ostvarili uvjerljivu pobjedu. Vidjeli smo što je Slovenija jučer prikazala protiv Kazahstana. Poljaci igraju svi u domaćoj ligi izuzev vratara Michala Kaluze koji nastupa u Španjolskoj u redovima CD Burela FS. Kapetan i vođa momčadi je Michal Kubik, dok je najbolji strijelac Sebastian Leszczak koji je bio upitan zbog ozljede koljena, Poljska s njime i bez njega je druga momčad pa je to veliki plus za Poljake što će biti na raspolaganju. Riječ je o nekada perspektivnom nogometašu koji je igrao za slavnu Wislu Krakow. Poljska je izuzetno jaka fizički i nije reprezentacija za podcijeniti. Inzistiraju na brzoj igri. Poljska sigurno svoju šansu vidi protiv Slovačke i žele na otvaranju pokušati iznenaditi Hrvatsku. Izbornik Roman Sowinski radi odličan posao s ovom reprezentacijom koja raste iz godine u godinu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.