U prvom delu razgovora sa kapitenom futsal reprezentacije Španije i Inter Movistara, Karlosom Ortizom mogli ste bolje da se upoznate sa klupskom karijerom jednog od najboljih igrača planete.

Ovu priču možete pronaći na sledećem linku:

KARLOS ORTIZ – PRVI DEO PRIČE: Od školske ekipe do kapitena Inter Movistara! Kako je sve počelo, ko je napravio ‘veliku ludost’ da ga dovede i kako mu je Bateria doneo najdraži trofej u karijeri?! (VIDEO)

A u nastavku razgovora Karlos će vam otkriti neke detalje iz reprezentativne karijere, a zamolili smo ga i da malo pažnje posveti futsalu na Balkanu.

Vaša reprezentativna karijera je takođe nešto posebno i nešto čime ne može svako da se pohvali! Ipak, na poslednjem Evropskom šampionatu niste uspeli da odbranite zlatnu medalju osvojenu u Beogradu. Možete li nam dati komentar Eura u Ljubljani, šta je to što je po Vama falilo za novu titulu prvaka Evrope?

– Dobro, ne može se uvek pobeđivati. Ostale reprezentacije postaju bolje iz godine u godinu i nama je sve teže da ostanemo na vrhu. Futsal je sada mnogo globalniji, strani igrači već igraju u kvalitetnijim ligama i razlika je mnogo manja, što je na kraju ipak dobro za futsal.

Pomenuli smo malopre Euro u Beogradu. U kakvom sećanju Vam je ostalo iskustvo iz beogradske Arene i kakav utisak na Vas je ostavila naša zemlja i glavni grad?

– Sećam ga se veoma rado i to sa puno emocija (ljubavi). To je bila moja prva titula koju sam osvojio kao kapiten reprezentacije, gde smo imali puno poteškoća i povređenih igrača. Ali i pored toga, odigrali smo veliki turnir uz skoro savršeno finale – rekao je Ortiz, a zatim nastavio:

–  Beograd se pokazao strastvenim za futsalom, puneći halu skoro svakog dana, a Rikardinjo je uradio potez koji je sigurno jedan od najboljih u istoriji futsala.

Detalje sa finalne utakmice Evropskog šampionata u beogradskoj ‘Kombank Areni’ možete pogledati na početku teksta, a u nastavku priče Karlos je posvetio pažnju futsalu na Balkanu.

Koliko ste upoznati sa futsalom kako u Srbiji tako i na celom Balkanu? Da li ste čuli za timove poput Ekonomca, Mostara, Nacionala i ostalih lidera iz regiona? Šta je to po Vama potrebno da bi se futsal na Balkanu bar približio onom nivou na kom je futsal u Španiji, Rusiji, Italiji i ostalim svetskim silama?

– Naravno da sam čuo priče o njima. U Španiji dosta pratimo i ostale lige, iako srpska i hrvatska možda nisu toliko moćne. Pretpostavljam da se radi o novcu, ako klubovi ulažu više para mogu dovesti kvalitetnije igrače, samim tim podignu nivo lige, a kao posledica toga dolazi do poboljšanja reprezentacije.

Ko je po Vama najbolji futsal igrač sa Balkana?

– Pa ne znam, ima dosta dobrih igrača: Perić, Kocić, Marinović, Jelovčić…

Kako komentarišete nastup Srbije na predhodnom Evropskom šampionatu? Sigurni smo da ste gledali utakmicu protiv Kazahstana jer je taj meč odlučivao protiv koga ćete igrati u polufinalu, da li je po Vama Srbija zaslužila da prođe dalje?

 Ne znam, Kazahstan je reprezentacija koja je mnogo napredovala u poslednjih par godina i veoma je neugodno igrati protiv njih. Mislim da je Srbija imala dobru utakmicu, ali na kraju sve je to sport.

U poslednjem delu priče sa Karlosom Ortizom moći ćete da pročitate koji je stav legende kako španskog, tako i svetskog futsala prema naturalizovanim Brazilcima u nacionalnim timovima, da li u Španiji postoje turniri u malom fudbalu, šta je potrebno futsalu da bi napredovao, ali i kroz seriju kratkih pitanja moći ćete da upoznate ovog, pre svega neverovatnog čoveka dosta bolje! Treći deo ovog razgovora pročitajte u subotu 10. marta, a istog dana očekuje vas i kompletan intervju, ali na španskom jeziku.

Prevod teksta sa srpskog na španski i španskog na srpski omogućio: Dejan Stojanović.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.