Futsal je sport koji prate milioni ljudi širom sveta i koji je iz godine u godinu u sve većoj ekspanziji.

Prva asocijacija na magičnu igru na petoparcu mnogima je Španija. Španci imaju najbolju ligu na planeti, najviše profesionalnih klubova i registrovanih igrača, a reprezentacija je tek ove godine prepustila evropski tron Portugalu, mada je i dalje jedna od najboljih na svetu! U Španiji se futsal dosta prati i spada u red najpopularnijih sportova, a igrači su velike zvezde, poznate gde god da se pojave. Mi smo našim čitaocima doneli priču sa jednim od najvećih imena, kako španskog, tako i svetskog futsala, Karlosom Ortizom. U prvom delu razgovora, Ortiz je javnost na Balkanu upoznao sa njegovim počecima u futsalu, kao i klupskoj karijeri koja je veoma živopisna i bogata trofejima i jako zanimljivim utakmicama.

Ukoliko se ne varam rođeni ste u Madridu, 3. oktobra 1983. godine, a debi na profesionalnoj futsal sceni imali ste 15 godina kasnije za ekipu Carnicer Torrejón Fútbol Sala. Da li ste već kao dete znali da ćete se baviti futsalom ili ste se prvo oprobali na velikom fudbalu, a zatim prešli na futsal?

– Počeo sam da igram futsal sa sedam godina u školskoj ekipi. Tada su postojale samo tri opcije: futsal, rukomet ili košarka, tako da je odluka bila veoma laka. Takođe, moj brat koji je godinu dana stariji od mene već je igrao futsal u starijoj ekipi.

Možete li nas upoznati sa futsalom u to vreme? Svi znamo da se dosta razlikovao u odnosu na sve što se sada dešava, ali kako je to izgledalo na terenu? Kako se mladi 15-godišnji Karlos snašao u svetu profesionalnih futsal igrača?

– Sećam se futsala koji je bio atraktivniji i spektakularniji. Gde se igralo na gol više, ali se do golova dolazilo timskom igrom, a ne individualnim kvalitetom. Bilo je utakmica sa više od deset golova i to se dešavalo veoma često, ali to se vremenom dosta promenilo. Što se mene tiče, radio sam ono što volim, a to je da igram futsal. Nikad se nisam opterećivao profesionalnom karijerom, samo sam želeo da se zabavljam.

Već 1999. prešli ste u ekipu Regal Sport i tu ste se zadržali do 2001. Usledili su nastupi za timove Atletico Boadilla, Olias FS, Las Rozas Boadilla i Magna Navarra, da bi 2008. godine, tada kao 25-godišnjak postali član ekipe čiji ste i danas kapiten, a možemo reći i legenda – Inter Movistar. Možete li upoznati naše čitaoce sa svim tim klubovima? Postoji li neki tim koji Vam zauzima posebno mesto u srcu?

– Regal Sport je bio moj prvi klub van škole. Stvarali smo klub od nule zahvaljajući treneru Luisu Fonseki (selektor Kuvajta). Skupilo se nekoliko najboljih igrača iz Madrida, bili smo veoma mladi, ali smo pobeđivali skoro sve protiv kojih smo igrali. Atletico Boadilla je bio moj prvi profesionalni klub, iako u tom periodu i dalje nisam igrao u prvom timu, pošto sam imao samo 16 godina. Igrao sam u omladincima, ali sam skoro svakog dana išao na treninge sa seniorima – započeo je priču Ortiz, a zatim nastavio:

– Olias FS je bila ekipa iz Druge lige, a sa njima sam potpisao prvi pravi ugovor. Te godine sam mnogo napredovao. Odatle sam se vratio u Las Rozas Boadilla, ali sada kao član prvog tima i igrajući u Prvoj ligi. To je bez sumnje klub koji me je formirao kao igrača i ovde sam najviše naučio. Nažalost, imali smo veoma lošu godinu, klub bukvalno nije imao ni osnovna finansijska sredstva i ispali smo u Drugu ligu. To me je prinudilo da ponovo odem i potpišem za Magna Navarra. Oni su platili obeštećenje od 60 hiljada evra za jednog dečka od 23 godine – LUDOST! U Pamploni sam doživeo jednu od mojih najboljih godina kao profesionalac i to me je dovelo do reprezentacije Španije, za koju sam debitovao u martu 2007. , a kasnije i potpisa za najbolji klub na svetu Inter Movistar. Potpisao sam četvorogodišnji ugovor sa Magna Navarrom, ali Inter me je želeo, pa je platio obeštećenje od 185 hiljada evra, tako da sam sa 25 godina stigao u klub koji mi je toliko toga dao.

Dolaskom u Inter počela je nova era u vašoj karijeri. Trofeji su se ređali kao na traci, a teško je i nabrojati šta ste sve osvojili, ali probaćemo da napravimo spisak:

  • Copa Intercontinental de fútbol sala(1): 2011
  • Copa de la UEFA de Fútbol Sala(2): 2009, 2017
  • Liga Nacional de Fútbol Sala(4): 2014, 2015, 2016, 2017
  • Copa del Rey de fútbol sala(1): 2015
  • Copa de España de Fútbol Sala(4): 2009, 2014, 2016, 2017
  • Supercopa de España de Fútbol Sala(2): 2011, 2015

 

Da li Vam je neki od ovih trofeja ostao u posebnom sećanju i kada ste podigli prvi pehar kao kapiten Inter Movistar-a?

– Svi trofeji su mi posebni, ali ako moram da izaberem jedan onda bi to bio Kup Španije 2014. u Logronju. Pobedili smo Elpoco Mursiju u finalu golom Baterie dve sekunde pre kraja. Već smo imali nekoliko loših godina u klubu i ovaj trofej je predpostavljam promenio ciklus – otkrio je Karlos, a čuveni gol Baterie možete videti na početku teksta!

Vaše mišljenje o predstojećem F4 turniru UEFA Futsal kupa u Saragosi?

– Mislim da će biti sjajan F4. Gjor deluje kao najpoželjniji rival, dok su ostale tri ekipe izjednačene po kvalitetu. Ali, kad si tamo ili igraš na maksimalnom nivou ili ne osvajaš turnir.

Ovo je bio prvi deo priče o karijeri čoveka koji svojim profesionalizmom i karakterom, kako na terenu tako i van njega treba da bude primer svim mladim igračima koji žele da dosanjaju sve svoje snove u životu. U drugom delu očekuju vas detalji iz Karlosove reprezentativne karijere, a biće reči i o futsalu na Balkanu!

Prevod teksta sa srpskog na španski i španskog na srpski omogućio: Dejan Stojanović.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.