U prva dva dela priče sa kapitenom futsal reprezentacije Španije i Inter Movistara Karlosom Ortizom, mogli ste da se bolje upoznate sa njegovom klupskom i reprezentativnom karijerom i da pročitate kakvo je njegovo mišljenje o futsalu na Balkanu.

Prva dva dela razgovora možete pronaći na sledećim linkovima:

KARLOS ORTIZ – PRVI DEO PRIČE: Od školske ekipe do kapitena Inter Movistara! Kako je sve počelo, ko je napravio ‘veliku ludost’ da ga dovede i kako mu je Bateria doneo najdraži trofej u karijeri?! (VIDEO)

KARLOS ORTIZ – DRUGI DEO PRIČE: Sećam se Beograda sa puno emocija! Na Balkanu ima dosta dobrih igrača, ali četvorica se posebno izdvajaju! (VIDEO)

U poslednjem delu priče, upoznaćete Karlosa iz malo drugačijeg ugla. Kako je stekao autoritet kod vrhunskih svetskih futsal zvezda, koje sportove osim futsala prati, na koji način po njemu ‘magična igra na petoparcu’ može da napreduje, mišljenje o Brazilcima u reprezentacijama, da li postoje turniri u malom fudbalu u Španiji i još mnogo toga zanimljivog možete pronaći u sledećem tekstu.

Kakav je osećaj biti kapiten igračima kao što su Rikardinjo, Hesus Herero, Bebe, Pola, Daniel, Solano i ostali? Kada se gleda sa tribine deluje da imate neverovatan autoritet, kako u Interu tako i u reprezentaciji Španije, postoji li neki specijalan način na koji ste taj autoritet i stekli?

 Biti kapiten takvim igračima je veoma lako, svi su oni veliki profesionalci. Ja samo pokušavam da svi oni budu srećni kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Ako uspem u tome svako od njih će dati ono najbolje na terenu. Poštovanje je nešto što se dobija vremenom, isto kao što ja poštujem svakog od njih.

Igrali ste sa mnogim zvezdama svetskog futsala, imali ste prilike da učestvujete na gotovo svim takmičenjima koja postoje, pa smo rešili da Vam postavimo nekoliko kratkih ‘ili/ili’ pitanja, vezana kako za futsal, tako i za neke stvari van futsala, Vaše je samo da kažete za koga biste se odlučili:

Rikardinjo ili Falkao?

Rikardinjo!

Evropsko ili Svetsko prvenstvo?

Svetsko prvenstvo!                               

Hesus Velasko ili Hose Venacio Lopez?

Teško pitanje… Obojca!

Barselona ili Real Madrid? (Atletiko Madrid)

Madrid 🙂

Leo Mesi ili Kristijano Ronaldo?

Leo Mesi!

More ili planina?

More!

Luis Amado, Pako Sedano ili Hesus Herero?

Lusi Amado!

UEFA Futsal kup ili španska liga?

Španska liga!

Pobeda od 1:0 ili pobeda od 6:5?

1:0!

Tortilja, paelja ili ćurosi?

Tortilja!

Rafael Nadal ili Novak Đoković?

Rafael Nadal!

Torente ili Seranovi?

Seranovi!

Menzanares ili Ćamartin (Menzanares deo grada navijača Atletiko Madrida, Ćamartin Realovih fanova)

Ćamartin!

Kakav je Vaš stav o naturalizovanim Brazilcima u nacionalnim timovima? Da li to podržavate ili smatrate da bi za reprezentaciju trebalo da igraju samo igrači rođeni u svojoj zemlji?

– To je jedno teško pitanje, lično mislim da grešimo ako dozvolimo da postoji reprezentacija u kojoj neće igrati skoro nijedan igrač iz svoje zemlje. Koji je smisao osvojiti šampionat ukoliko nije sa igračima rođenim u tvojoj zemlji?! Mislim da je najbolje rešenje ograničiti broj stranaca u reprezentaciji.

Pratite li još neke sportove osim futsala i postoji li neki tim za koji navijate u tim sportovima?

– Sviđa mi se dosta sportova, fudbal, padel (o kom sportu se radi pogledajte na linku ispod) , košarka, tenis, auto – moto trke…

U Srbiji se tokom zimske i letnje pauze igraju mnogi turniri u futsalu na kom učešće uzimaju i profesionalci, igrači futsala i fudbala, ali i brojni amateri i često se dešava da neko ko se nikada nije bavio ovim sportom pobedi ekipu u kojoj igraju futsaleri sa reprezentativnim iskustvom. Da li tako nešto postoji u Španiji i da li bi ti bilo interesantno da se oprobaš na turnirima u Srbiji, makar i kada završiš karijeru? Poziv u ekipu koju pravimo moji prijatelji i ja uvek imaš! 🙂

– Da, u Španiji postoje takvi turniri već dugi niz godina, a čak postoje neki sa velikim novčanim nagradama. Zahvaljujem na pozivu, ali verujem da kad završim igračku karijeru to će biti sve od mene…

Ko je najbolji igrač protiv kog ste igrali, a ko najbolji igrač sa kojim ste igrali?

– Imao sam sreće da igram sa najboljima i protiv najboljih. Teško je izabrati samo jednog od njih, Rikardinjo, Luis Amado, Šumaher, Toras, Betao… I još mnoge zvezde futsala. Protivnici su mi takođe bili veoma veliki igrači, Lenisio i Vinicius su mi uvek delovali spektakularno.

Postoji li neko ko je posebno uticao na Vašu karijeru?

– Mnogo njih… Od svakog trenera i od svakog igrača pokušavam da izvučem ono najbolje. Imanol, Luis Fonseka, Venansio, Velasko… Imao sam sreće da radim sa najboljima!

Kako Vam deluju nova pravila koja bi uskoro trebala da budu uvedena u futsal?

– Koliko ja znam, ništa još nije odobreno. To je nešto što treba dobro prostudirati i odlučiti između nas koji volimo ovaj sport i doći do dogovora kako bi onaj koji ima korist bio sam futsal i kako bi magična igra na petoparcu bila još spektakularnija.

Čime planirate da se bavite posle završetka futsal karijere? Da li ćete uplivati u trenerske vode ili ćete se opredeliti za nešto drugo?

– To je veliko pitanje za svakog sportistu. Još uvek ne znam čime bi se bavio, sada radim na nekoliko projekata i vreme će pokazati čime ću se baviti. Za sada, ne vidim sebe kao trenera.

Za kraj, pitaću Vas nešto što verovatno muči mnoge prave zaljubljenike u futsal. Šta je potrebno futsalu da bi napredovao na globalnom nivou i dostigao popularnost fudbala i košarke?

– Smatram da ne treba da se poredimo ni sa fudbalom, ni sa košarkom. Mi smo drugačiji sport, sa milionima pratioca širom sveta, koji raste iz godine u godinu džinovskim korakom. Moramo da radimo da bismo i dalje dolazili do ljudi, koji će puniti hale i da dobijemo više minuta i prostora u medijima… Sve u svemu, mislim da zavisi više od nas i našeg rada, nego što zavisi od ostalih – rekao je Karlos Ortiz, a zatim poslao jaku poruku svim našim pratiocima:

– Bilo je zadovoljstvo raditi intervju i kao što sam malopre rekao, sve što budemo mogli da uradimo kako bismo pomogli futsalu da raste – URADIĆEMO! Od nas zavisi dokle želimo da stigne! Veliki pozdrav, Karlos Ortiz!

Prevod teksta sa srpskog na španski i španskog na srpski omogućio: Dejan Stojanović.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.