Kreće i euforija…

Izvučene su grupe kvalifikacija za FIFA Futsal World Cup. Nakon Evropskog i Svetskog Prvenstva, evo nas ponovo na takmičenjima reprezentativnog nivoa. U Nionu su izvučene kvalifikacione grupe za učešće na Svetskom prvenstvu u futsalu.

Žreb Main Round kvalifikacija za FIFA Svetsko prvenstvo u futsalu odredio je 12 grupa u kojima se nalaze po tri tima koji će utakmice ove faze igrati od septembra ove godine do 08. marta 2023. godine.

Plasman u Elite Round kvalifikacija obezbediće 12 pobednika grupa i četiri najbolje drugoplasirane, dok će ostalih osam drugoplasiranih u baraž. Aktuelni Svetski šampioni za rivale su dobili Belorusiju i Litvaniju dok će dvostruki šampiopni Španci igrati ptoriv Moldavije i Kipra.

Reprezentacija Srbije svoje mečeve kvalifikacija igraće protiv Francuske i Norveške, Hrvatska je u grupi sa Mađarskom i Izraelom, a protivnike su dobile Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Reprezentacije Slovenije i Crne Gore odmeriće snage međusobno u grupi gdje6 status nosioca ima tim Kazahstana.

Sistem takmičenja u kvalifikacijama je dvokružni što znači da će svaka selekcija biti domaćin i gost drugoj reprezentaciji.

Grupe glavne runde kvalifikacija:

Grupa 1: Španija, Moldavija, Kipar

Grupa 2: Gruzija, Belgija, Austrija

Grupa 3: Češka, Bosna i Hercegovina, Jermenija

Grupa 4: Portugal, Belorusija, Litvanija

Grupa 5: Kazahstan, Slovenija, Crna Gora

Grupa 6: Azerbejdžan, Poljska, Grčka

Grupa 7: Hrvatska, Mađarska, Izrael

Grupa 8: Finska, Rumunija, Danska

Grupa 9: Srbija, Francuska, Norveška

Grupa 10: Italija, Severna Makedonija, Švedska

Grupa 11: Ukrajina, Holandija, Kosovo

Grupa 12: Slovačka, Letonija, Nemačka

Termini odigravanja utakmica:

12–21. septembar 2022

3–12. oktobar 2022

6–9. novembar 2022

27. februar–8. mart 2023

Put do finala

Žreb play-off Main Round: 10. mart 2023, Nion

Plej-of glavne runde: 10–19. april 2023

Žreb elitnog kola: 5. jul 2023

Elitno kolo: Dvomeč susreti selekcija u grupama će biti završene do 20. decembra 2023

Žreb play-off Elite Round: 25. januar 2024, Nion

Elite Round play-off: 08–17. april 2024

23 tima sa najvećim koeficijentima od 47 učesnika* od novembra 2021. počinju u grupnoj fazi glavne runde: Španija, Portugal (nosioci), Kazahstan, Hrvatska, Srbija, Azerbejdžan, Italija, Češka Republika, Ukrajina, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Poljska, Finska, Rumunija, Slovačka, Gruzija, Belorusija, Holandija, Mađarska, Francuska, Belgija, Letonija, Severna Makedonija.

*Rusija suspendovana

Preostalih 13 mesta popunjavaju dve najbolje ekipe u svakoj od šest grupa pretkola, plus najbolji trećeplasirani: Jermenija, Austrija, Kipar, Danska, Nemačka, Grčka, Izrael, Kosovo, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Norveška**, Švedska.

**Najbolja trećeplasirana ekipa.

Procedura izvlačenja

36 timova je podeljeno u tri pota na osnovu njihovog rangiranja. Formirano je 12 grupa, svaka sa po jednim timom iz svakog od tri pota.

Na osnovu odluka koje je doneo Izvršni komitet UEFA, sledeći parovi reprezentacijea nisu mogli da budu izvučeni u istu grupu: Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija.

Raspored šešira za izvlačenje:

Pot 1: Portugal (nosioci), Španija, Kazahstan, Hrvatska, Srbija, Azerbejdžan, Ukrajina, Italija, Češka Republika, Gruzija, Finska, Slovačka

Pot 2: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Poljska, Rumunija, Holandija, Belorusija, Mađarska, Francuska, Belgija, Letonija, Severna Makedonija, Moldavija

Pot 3: Crna Gora, Kosovo, Norveška, Danska, Švedska, Jermenija, Nemačka, Grčka, Izrael, Kipar, Litvanija, Austrija.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.