Tokom priprema za UEFA Futsal 2022, makedonska reprezentacija je u punom jeku.

Selektor Vasko Skenderovski za Futsal Balkan u kontekstu ždreba kaže da imamo, možemo reći, i laku i tešku grupu. Laka, sa obzirom na činjenicu da su sve reprezentacije sa Balkana, a sa njima smo odigrali mnogo utakmica u kojima smo dokazali da možemo nadigrati i pobijediti. Ali u isto vrijeme i teška jer su to reprezentacije koje su prilično nezgodne, imaju sličan stil i izvanredne pojedince.

“Ovo je balkanska skupina u kojoj svi vide svoju šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2022, sa mnogo neizvesnih utakmica. Može se reći da su Srbija i Rumunija blagi favoriti za prva dva mesta, ali mislim da ni BiH ni Makedonija nisu bez šanse. Zbog krize sa virusom korone Makedonija je prilično oštećena, jer u slučaju da je ždrjeb nakon baražnog dvoboja sa Engleskom i ako idemo dalje prema rejtingu bili bismo u trećem šeširu i imali bismo lakšeg protivnika. Ali UEFA je stvorila presedan jer nemajući vremena, odlučila je promeniti pravilnik i umesto da reprezentacije stavi u glasačke šešire prema oceni (mi bismo bili u trećem šeširu koji bismo pobijedili Englesku) – odlučila je da će one koje će automatski igrati baraž biti u četvrtom šeširu, a reprezentacije koji su bili prvi u pretkvalifikacijama i direktno se plasirali u glavnu rundu, bez obzira na niži rejting od nas koji smo u trećem šeširu (Albanija, Moldavija). Ali to je to, nadam se da u takvoj grupi imamo realne šanse za plasman na Evropsko prvenstvo 2022 godine”.

Za dugo očekivanu utakmicu R. Severna Makedonija i Engleska, Skenderovski smatra da nema sumnje da moramo dobiti duel sa Engleskom.

“Ovo je zadnja šansa za makedonsku reprezentaciju da ostane u kremu evropskog futsala i zato je ovo za nas velika i vrlo važna utakmica. Iako već dugo nema velikih favorita u futsalu, još uvijek očekujem da ću pokazati sigurnu utakmicu protiv Engleske, koja unatoč dugoj pauzi zbog korone krize, nećemo dopustiti iznenađenje i Makedonija će ući u top 32 reprezentacije. To je ozbiljan protivnik, protiv koga moramo igrati s maksimalnom odgovornošću i disciplinom. Nadam se da pauza neće ostaviti dubok trag u formi igrača”, ističe selector.

Na pitanje šta misli o stavu da je Makedonija omiljena za većinu publike i ljubitelja futsala, trener Skenderovski odgovorio je da se apsolutno slaže i ni za koga neće biti opravdanje za mogući neuspeh u ovom baraž dvoboju.

“Sigurno će biti vršen veliki pritisak na sve nas da pobijedimo Englesku, ali ne očekujem da će to doneti negativne posledice, već će nama naprotiv dati još više motiva, snage i energije za uspeh u konačnom cilju, a to je plasman u glavnu rundu i zašto ne ako nam se pruži šansa i plasman na evropsko prvenstvo”.

Makedonski igrači od novembra će imati lagano podmlađivanje reprezentacije, otkriva selektor.

“Očito je da je nekoliko igrača koji su proteklih godina već u nadolnoj liniji, mislim da su motivi takvih igrača već iscrpljeni i konačno je vreme da u ovaj novi takmičarski ciklus uđemo s obnovljenom i podmlađenom reprezentacijom. Mislim da je nekoliko igrača dostiglo svoj takmičarski zenit i vrijeme je da mladi igrači zauzmu svoje mesto”, zaključuje Vasko Skenderovski.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.