Srbija je oduvek imala velike futsal talente.

Orlovi godinama unazad važe za jednu od najboljih evropskih, pa čak i svetskih selekcija, a igrači koji dolaze sa ovih prostora veoma su poštovani u svetu futsala. Jedan od diskretnih heroja reprezentacije Srbije svakako je Miloš Stojković. Momak rođen u Uroševcu 3. oktobra 1991. godine bio je jako bitan šraf u timu koji je na Evropskom prvenstvu 2016. godine u beogradskoj Areni zauzeo četvrto mesto, a posle male pauze vratio se u reprezentaciju na prošlom okupljanju i prijateljskim mečevima protiv Španije.

Futsal reprezentacija Srbije na gostovanju u Španiji; Izvor: Facebook.com/ Stojkovic Milos

Stojković je našao svoje mesto i na spisku selektora Ivančića za prijateljske duele protiv Irana, a ko se sve uz njega nalazi na spisku možete pročitati na linku ispod:

SRBIJA DOČEKUJE IRAN: GORAN IVANČIĆ ODREDIO SPISAK IGRAČA ZA MEČEVE U LOZNICI I ŠAPCU!

Mi smo kontaktirali igrača Maribora, a u nastavku teksta možete pročitati puno zanimljivosti iz njegove karijere.

Za početak, upoznajte naše pratioce kako ste počeli da se bavite futsalom? Da li ste kao i većina futsalera prvo gradili fudbalsku karijeru i zbog čega ste se odlučili da pređete na magičnu igru na petoparcu?

Fudbal sam krenuo da treniram sa osam godina, i njim sam se bavio do svoje 18. godine. Razlog zbog kojeg sam prestao da igram je povreda kolena i pauza od godinu dana, posle koje sam počeo da igram turnire i vrlo brzo krenuo aktivno da se bavim futsalom u Vik Naisusu iz Niša. Ubrzo sam napredovao i zavoleo futsal – počeo je priču Stojković.

Punu afirmaciju stekli ste kao igrač kragujevačkog Ekonomca. Od velikog talenta, preko predvodnika jedne generacije, pa sve do, ne baš najprijatnijeg rastanka bili ste deo višestrukog uzastopnog šampiona Srbije. Kako se sećate ovog perioda karijere i koji su bili razlozi rastanka?

Ekonomac je pravi profesionalni klub u kom sam ja proveo skoro pet godina i gde sam naučio prve korake futsala. To je pravi klub u kom mladi igrači mogu da napreduju, igraju jake utakmice u Evropi i osvajaju titule. Naravno, posle toliko godina došlo je vreme za rastanak, najviše zbog želje da igram u nekoj drugoj ligi.

Izvor: Facebook.com/ Stojkovic Milos

Posle Ekonomca sreću ste potražili u Mariboru. Upoznajte pratioce na Balkanu, a pre svega u Srbiji sa kvalitetom slovenačke lige? Može li se uporediti sa Prvom futsal ligom Srbije? Koje su ambicije vašeg kluba, da li ove sezone možete do šampionske titule?

Ne postoji velika razlika između slovenačke i srpske lige, sem što su ekipe izjednačenije i samim tim svaka utakmica je uzbudljivija. Ambicije mog kluba ”Future Net Maribor” je šampionska titula, što mislim da ćemo na kraju sezone i ostvariti, a pored toga cilj kluba je da se uzme i Kup, odnosno dupla kruna.

Jovan Lazarević i Miloš Stojković po dolasku u Maribor; Izvor: Facebook.com/ Stojkovic Milos

Kao veoma mlad igrač postali ste deo reprezentacije, a posle male pauze ponovo ste pozvani u nacionalni tim. Da li u narednom periodu možemo da očekujemo neki veliki uspeh Orlova, naravno sa vama u sastavu?

Svakom igraču je velika privilegija da nastupi u nacionalnom timu, pa isto tako i meni. Ciljevi reprezentacije su veliki uspesi i svi se trude da dođu do njih, a nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da ih ostvarimo.

Odigrali ste puno zanimljivih i važnih utakmica, da li postoji neka koja je ostala posebno urezana u vašem sećanju?

Najvažnije utakmice za mene bile su na Evropskom prvenstvu u Srbiji! To su utakmice pune emocija, adrenalina i vrhunskog futsala, ali najvažnija među njima je utakmica sa Ukrajinom za plasman u polufinale. Naravno, bilo je dosta važnih utakmica sa ekipom Ekonomca koje ću pamtiti.

Kao što ste odigrali puno zanimljivih mečeva, tako ste i igrali sa mnogim vrhunskim futsalerima, ali i protiv najboljih svetskih igrača. Kada biste birali dva tima od četiri igrača i jednog golmana, a da se u prvom timu nalaze najbolji igrači sa kojima ste igrali, dok bi u drugom bili najbolji igrači protiv kojih ste nastupali, kako bi ti timovi izgledali?

Ima dosta dobrih igrača sa kojima sam igrao i mnogo mi je teško da izaberem četvoricu – uz osmeh je počeo Stojković, a onda se ipak odlučio:

Aksentijević – Simi Saiotti, Kocić, Perić, Tales!

Zaista tim od kog se ‘ledi krv u žilama’! Ipak, tim od igrača protiv kojih je igrao, deluje još moćnije!

Igrao sam protiv nekih od najboljih svetskih futsalera, a idealna petorka bi bila:  Higuita – Miguelin, Ricardinho, Ferrao, Diego!

Da li pratite trenutnu situaciju u srpskom futsalu? Šta je sve po vama potrebno kako bi futsal na ovim prostorima dodatno napredovao?

Situacija u srpskom futsalu i nije baš dobra, mislim da je potrebno dosta više ulaganja i truda u klubovima, kada bi se to ostvarilo i kvalitet lige bi bio daleko veći.

Izvor: Facebook.com/ Stojkovic Milos

U karijeri, ali i u privatnom, odnosno porodičnom životu imali ste puno uspeha. Brojne titule sa Ekonomcem, učešća u Ligi šampiona, na Evropskom prvenstvu, a ukoliko se ne varam, predhodne godine ‘stali ste na ludi kamen’ i dobili prinovu u porodici. Da li posle svega ovoga imate neki neostvareni san?

U predhodnim godinama imao sam dosta uspeha sto se tiče sporta, mnogo bitnih i važnih utakmica, uspešnu promenu kluba… Što se tiče privatnog života 2018. godina je definitivno najlepša godina u mom životu. Postao sam otac divne ćerke Andree. Kao svi ljudi tako i ja imam mnogo snova, ali najvažnije mi je zdravlje moje porodice, dok sve ostalo može da se ostvari željom i trudom.

Imate li poruku za mlade igrače koji tek treba da počnu svoje futsal karijere? Šta treba da rade kako bi dostigli ili prestigli vaš nivo?

Najvažnije stvari u sportu, kao i u životu su želja, trud i rad, bez toga ne mogu da se postižu uspesi. To su ujedno i glavni razlozi i faktori nečijeg uspeha – zaključio je Miloš Stojković.
Izvor: Facebook.com/ Stojkovic Milos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.