Connect with us

BIH

FUTSAL TEAM TEŠANJ – PRVOLIGAŠKO ZIMSKO FUTSAL ČUDO

Published

on

Ne morate uopšte biti novinar niti se baviti novinarstvom da bi uočili rezultate koje pravi prvoligaš BiH. Iako nisu imali posebno mjesto na našoj stranici niti su kad plaćali svoju reklamu,primorani smo nakon nevjerovatnih rezultata da se dotaknemo čudnog “viška” koji nam dolazi iz Tešnja.

Ekipa koja nosi vrh tabele Prve futsal lige FBiH – grupe Centar već odavno je poznata kao jedna od najelitnijih turnirskih ekipa u BiH. Međutim u protekloj godini su otišli korak dalje. Na ljeto su imali nevjerovatnih 37 finala. U Krajini su ponovili čudo odbranivši titulu daleko najprestižnijeg turnira “Izet Nanić”, a u regionu opravdali ulogu favorita. Zima je ono što nas je natjeralo da im posvetimo ovaj članak. U periodu od 25. Novembra 2023. godine do početka drugog dijela prvenstva (27.januar 2024) osvojili su čak 8 prvih mjesta i jedno drugo mjesto. I to kakvih prvih mjesta. Počeli su u Fojnici sa 5.000,00KM gdje su nadigrali prošlogodišnjeg osvajača pojačanog mostarcima, zatim su zapucali avionom u Švicarsku gdje su pokazali Evropi taj čudni “višak” i pokupili veoma jak franak. Nakon toga se spuštaju malo do Austrije gdje su u finalu bolji od još jednog premijerligaša BiH, ovog puta je riječ o GFC Sarajevu. 10.000,00 KM i prvo mjesto u komšiluku na Usori opet uzima tešanjski “višak”. Krajem decembra Sportski savez općine Tešanj ih bira za najbolji sportski kolektiv općine Tešanj a njihov kapiten Bahtić Mahmut za najboljeg pojedinca u kategoriji seniora.

prvoligaš

Da to nije sve u decembru pojačali su ekipe u Živinicama i Bužimu te pokupili oba prestižna novogodisnja pehara. Zašto su pravo prvoligaško čudo govori i činjenica da su osvojili turnir u Turbetu pobjedivši u finalu samu kremu BH futsala pojačanu sa jednim Brazilcem i reprezentativcem Srbije. Šlag na nevjerovatan zimski rezultat postavljaju osvojivši “Lav Premium Arena 2024” sa nagradnim fondom od čak 22.000,00KM. Pred sami početak druge polusezone sa 5 igrača osvajaju i prestižni turnir u organizaciji Krajišnika u Austriji, te na taj način stavljaju tačku na i zaista nevjerovatne zime u režiji jedne futsal ekipe koja se takmiči u Prvoj futsal ligi FBiH. Pomenuto drugo mjesto osvajaju u Derventi koja slovi za jedan od najjačih turnira Balkana, i to im je drugo finale za redom na tako velikoj smotri. U finalu su poraženi od prvaka BiH. Na taj način su još jednom dokazali da su u protekloj godini uz prvaka BiH definitivno bili ponajbolja turnirska ekipa u državi. Priči daju dodatan šmek jer uporedu ostaju neporaženi u ligi. Ovo su zaista i više nego impresivni rezultati ako uzmemo u obzir da je riječ o periodu od samo dva mjeseca i turnirima najvećeg nivoa. Kao rezime svega možemo sa sigurnošću reći da imamo pravo malo zimsko futsal čudo, prvoligaš koji nam dolazi iz Tešnja. Poznati su po veoma tečnoj i brzoj igri na višak iz koje stvaraju veliki broj šansi koje su ove zime bile kobne po protivnike. Naš članak je odavanje velikog poštovanja mladom prvoligašu na ostvarenim zapaženim rezultatima kako u ligi tako i na BH futsal sceni. Sigurni smo da dugo godinama u nazad federalni prvoligaš nije bilježio ništa slično. Tešanj je zasigurno ove zime postavio veoma visoko ljestvicu za mnoge premijerligaše, ovo godišnje doba na futsal sceni će ostati upamćeno kao Tešanjsko-Bijeljinska zima. Želimo im mnogo sportske sreće u nastavku prvenstva gdje u narednom kolu dočekuju ekipu “Jajca”.

Ne možemo sa sigurnošću reći da će tešanjski dijamanti sledeću sezonu zaigrati u BIH futsal premijer ligi,ali zasigurno važe za ponajvećeg favorita.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Administration and development - FutsalBALKAN webteam.© All rights reserved. Items can not be republished without written permit by Futsal Balkan.