Connect with us

Dijaspora

Siniša Šicar i Blue Magic kreću da pokore Atinu i prokrče put ka Main Round!

Published

on

Siniša Šicar, dobro poznato futsal lice poznavaocima ove magične igre, već duže vreme predvodi Blue Magic Futsal klub iz Dablina. Sa njim na čelu, ovaj potpuno amaterski klub je tri puta zaredom prvak Republike Irske, tri puta osvajač AUL Futsal Kupa i tri puta je sa svojim klubom osvojio FAI Futsal Kup, te je i redovan učesnik UEFA Futsal Lige Šampiona u kojoj ga ove sezone očekuje izazov Preliminarne Runde u Atini. Izuzetno raspoložen za razgovor, rado se odazvao na naš poziv da da svoje viđenje pred turnir u Atini.

F.B.-Poštovani Siniša, ponavlja se priča od godinama unazad. Titula, sasvim zasluženo, nije odlazila iz Dablina, možete li nam ukratko izneti svoje utiske o prethodnoj sezoni?

Prije svega, hvala Vam na pozivu za ovaj intervju, pozdrav Vama i svim Vašim čitaocima. Šta da kažem, kada osvojite ligu i dva kupa bez poraza ne možete biti nezadovoljni, ali da se ne zavaravamo, to ne govori toliko o kvalitetu našeg kluba i ekipe koliko o prilicno slaboj konkurenciji i (ne)kvalitetu lige i futsala u Irskoj uopšte. Nikako da napravimo neki značajniji i krupniji korak naprijed. Ne vrijedi kukati, imamo to što imamo i borimo se u skladu sa našim mogućnostima.

F.B.-Osvojeno prvenstvo, bliži se turnir Preliminary Round LŠ u Atini u grupi sa domaćinom te prvacima Engleske i Moldavije. Šta nam možete reći o protivnicima, obzirom znajući vas, da ste ih dobro izanalizirali?

Tako je, analizirao sam sve tri ekipe, ali nisam siguran da će nam to bitno pomoći s obzirom da se nakon završenog prvenstva sastav svih ekipa znatno promijenio. Grcima i Moldavcima su otišla po tri igrača a dovedena su po četiri nova, dok Englezi nisu imali odlazaka ali su doveli tri igrača. Prvo sam pogledao završne utakmice play off-a Engleske. Bloomsbury je prilično lako srušio Helveciu London nakon nekoliko godina apsolutne dominacije, što je svima nama bilo iznenađenje ali i alarm da se ne zavaravamo da je to loša ekipa bez obzira na niži koeficijent (s obzirom da su nova ekipa, startaju od četvrtog šešira). Klub ima španskog trenera, nekoliko španskih i brazilskih igrača a ostatak tima čine najbolji engleski futsaleri. Takođe, pojačali su se nekim igračima pomenute Helvecie, a ti igrači imaju nekoliko liga šampiona u svojim nogama. S njima igramo prvu utakmicu, i smatram da je to možda i najizglednija prilika za naš klub kad je u pitanju traženje bodova. Mislim da smo tu 50:50.      

-Grci i Moldavci su i prošle godine bili u istoj grupi LŠ-a, tako da sam prvo pogledao taj njihov međusobni susret, a onda i neke skorije utakmice iz domaćeg prvenstva. Mišljenja sam da su te obe ekipe bolje od nas, igraju u jačim ligama, uglavnom su sve to reprezentativci svojih drzava, plus nekoliko stranaca koji u obe ekipe prave razliku. Prošle godine Doukas je slavio 4:2, ali mogla je utakmica otići i na drugu stranu. Po iskustvu, koeficijentu, individualnom kvalitetu igrača i kvalitetu liga iz kojih dolaze – realno je za očekivati da se ova dva kluba bore za prolaz u Main Round. Zanimljivo je napomenuti da je grčki Doukas u posljednje dve sezone u Ligi Šampiona zabilježio po dve pobijede i jednu neriješenu utakmicu u grupi, ali tih 7 poena im nije bilo dovoljno da prođu dalje. S toga su se ove godine još pojacali i s obzirom da igraju pred domaćom publikom, njih vidim kao glavne favorite za prolaz. Naravno, a to ne treba ni napominjati, mi ne idemo tamo da olako damo bodove bilo kome. Idemo sa uvjerenjem da možemo igrati sa svima, i uvjeren sam da ćemo to pokazati i na terenu.

F.B.-Izuzetno dobro i kvalitetno ste odradili pripremni period u odnosu na prethodne sezone, dosta prijateljskih utakmica je iza vašeg tima, kako ste zadovoljni dostignutim nivoom igre?

-Zadovoljan sam kako smo odradili pripreme. Prije svega prošli smo bez povreda, što je nama kao amaterskom klubu jako važno. Sve do ovog puta to je za nas bila nemoguća misija jer nam igrači na treninge dolaze s posla, mnogi rade teže fizičke poslove, dolaze umorni i istrošeni, i do sad smo uvijek imali problema s povredama čim ih malo jače stisnemo na treningu. Ovaj put je kondicioni trener odradio odličan posao, nekako je našao pravu formulu da sve to dozira tako da se igrači ne povrijede a da ipak dostignemo neku zadovoljavajucu fizičku formu.

F.B.-Prijateljski mečevi pravi pokazatelj?

-Odigrali smo i nekoliko prijateljskih utakmica, ali opet imamo tu staru boljku igranja sa slabijim protivnicima i nisam uvjeren da su te utakmice pokazatelj bilo čega. Sve smo pobijedili, poprilično lako, ali kao što rekoh u Grčkoj nas čekaju tri kluba koji su kvalitetniji od nas, pa bi nam  prijateljske utakmice sa jačim protivnicima mnogo više značile. Ali, šta je tu je, raspolažemo s tim što imamo, igramo sa protivnicima sa kojima se mozemo dogovoriti, i to je tako. Svakako, bilo je dobro probati neke taktičke zamisli, osjetiti takmičarsku atmosferu i prekinuti 6 sedmica “suvog” treninga i ponekom utakmicom. Zadovoljan sam trenutnim stanjem, tu smo gdje smo, mislim da je ovo najjači Blue Magic od kada sam ja trener. Možemo trenirati narednih 6 mjeseci, opet ne možemo steći iskustvo za igranje protiv ekipa koje će  nas pogurati izvan zone komfora. To se ne postiže treningom. Spremni smo tačno onoliko koliki je naš maksimum u ovom trenutku, pa ja kao trener moram biti time zadovoljan. 

F.B.-Ono što je karakteristično, isti grad, ista dvorana, isti smeštaj, kakve Vas uspomene vezuju na taj period i da li je vidna razlika u igri vašeg tima?

Ovo je drugi put da Blue Magic putuje u Grčku. Kao što ste rekli, isti grad, ista dvorana, isti smještaj. Ipak, ima i nekih razlika. Prvi put našem klubu prtivnik je bio AEK, a ovaj put je to Doukas. Drugo, ja tada nisam bio trener kluba, doveden sam nakon te sezone, tako da je meni ovo prvi put da idem u Atinu. Prije preuzimanja kluba, dok sam bio u pregovorima sa predsjednikom, pogledao sam upravo te 3 utakmice iz Atine. Blue Magic je izgubio od šampiona Rumunije u kom su tada igrali naši Pršić i Rakić – 9:0! Smatram da se Blue Magic iz tog perioda i ovaj danas ne mogu porediti. Vidna je razlika u igri, napredovali smo u svim segmentima, posebno takticki, mislim da igramo puno moderniji i brži futsal nego tada, i uvjeren sam da bi danas rezultat između ova dva kluba bio znatno drugaciji. Tada se samo čekalo da sudija svira kraj pa da se pobjegne s terena, a danas bih ja lično baš uživao u jednoj takvoj utakmici. 

F.B.-I na kraju, Vaša očekivanja od Preliminary Round u Atini?

-Već sam ponešto rekao o tome, sve tri ekipe vidim ispred nas, ali takođe smatram da možemo igrati sa svima. Juče me predsjednik kluba pitao isto, odgovorio sam mu šaljivo, ali znamo da tu ima bar pola istine: “Možemo igrati sa svima, ne možemo pobijediti nikoga.” Naravno da ne mislim da baš nikoga ne možemo pobijediti, ali ne bi mi ni to bilo iznenađenje, pa je bolje malo spustiti loptu. Mislim da nam je prva utakmica najvažnija. Ako dobijemo Engleze, a po koeficijentu i UEFA rangiranju to bi nam trebao biti protivnik po mjeri, onda idemo glavom kroz zid i u preostale dve utakmice, zašto ne? Naročito kad znamo da će Moldavci i Grci dati sve od sebe da pobijede u svom međusobnom susretu pa bi ekipa koja izgubi mogla biti demoralisana propuštenom šansom za prolaz dalje. S druge strane, ako tu prvu utakmicu ne dobijemo, dalje će nam biti sve teže i teže. Prije svega psihički, a i ekipe koje nam po rasporedu dolaze su kvalitetnije i jače.

Opet ponavljam, ne idemo nikom dati ništa bez ljute borbe! Nama je ovo SVE! Moji igrači dolaze trenirati i igrati besplatno, ZA “0 EURA”, što bi se kod nas reklo “slovima NULA” da neko ne pomisli da je greška u pisanju broja, ali imamo nešto što nas gura naprijed i volio bih i nadam se da ćemo to pokazati i kad je najteže.

F.B.-Za kraj, nisam baš zadovoljan odgovorom, zvuči previše skromno. Kreću li Siniša Šicar i Blue Magic da pokore Atinu i prokrče put ka Main Round!

“Garantujem da možemo igrati sa svima, ne garantujem da ćemo pobijediti ikoga!”

Sportski pozdrav Vama i Vašim čitaocima! Svako dobro!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Administration and development - FutsalBALKAN webteam.© All rights reserved. Items can not be republished without written permit by Futsal Balkan.