Connect with us

BIH

Brkanić pred drugu utakmicu finalne serije…

Published

on

Nakon što je prethodne sezone zacementario svoje mjesto u sastavu GFC Sarajeva i reprezentacije Bosne i Hercegovine, Faruk Brkanić je u ovoj sezoni pokazao da je vjerovatno najbolji mladi igrač u srcolikoj državi. Trenutno je najbolji strijelac Premijer lige BiH, a u razgovoru za Futsal Balkan otkriva kako mu to nije primarni cilj:

  • Titulu najboljeg strijelca lige sam ostavio u drugom planu i nisam htio da mi skreće pažnju ili da mi predstavlja određeni teret. Sebe prvenstveno gledam kao člana ekipe koja mi je na prvom mjestu i sa kojom želim da osvojim titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Sigurno da je i titula strijelca plod odličnog rada u našem klubu sa našim trenerima Nijazom Mulahmetovićem i Mirzom Ajanovićem, odlične harmonije koja vlada unutar naše svlačionice a sigurno i plod mog individualnog rada i mnogih odricanja. Naravno da mi je drago da sam uspio ponijeti epitet najboljeg strijelca lige sa svojih 21 godinu, ali kao što sam rekao na početku ovog odgovora to mi je u drugom planu i želim da ovu titulu strijelca iskoristim kao dodatni motiv u finalnoj seriji i u samom radu na treninzima i igrama na utakmicama.

Upravo je Brkanić svojim igrama pomogao ekipi GFC-a da izbori veliko finale. Po mnogima je to veliko iznenađenje, pa smo upitali i mladog Brkanića kako gleda na ovaj uspjeh:

  • Svaki uspjeh smatram da je morao doći i ne bih rekao da u životu može nešto doći slučajno, pogotovo kada se radi o dugom vremenskom periodu kao što je jedna sezona Premijer futsal lige. Kada smo se javili na prozivku našeg novog/starog trenera Nijaza Mulahmetovića i kada su došla nova imena i “nova svježa krv” u našu ekipu bio sam veliki optimista za predstojeću sezonu. Ne mogu reći da sam bio siguran da ćemo biti u finalu ali na kraju krajeva svako od nas iz kluba ide na utakmicu da bi pobijedio, odnosno treniramo za određeni cilj, nikome nije u interesu da bude prosječan ili da se zadovoljava manjim uspjesima. Apetiti i ciljevi su rasli kako je sezona odmicala, na nas je to odlično uticalo prihvatali smo ciljeve i došli zasluženo na poziciju u kojoj se trenutno nalazimo. Smatram da nas je naš kvalitetan rad, te spoj mladosti i iskustva odveo u, slobodno mogu reći, zasluženo finale i finalnu seriju.

U prvoj utakmici finala, Sarajevo je ispustilo pobjedu, te je Hercegovina stekla prednost u seriji koja se igra na tri pobjede:

  • U prvu finalnu utakmicu ušli smo jako motivisani i što se kaže “imali smo glavu i rep” znali smo šta želimo i znali smo koje su prednosti a koji nedostaci ekipe Hercegovine, jer smo ih kvalitetno analizirali. Kontrolisali smo većinski dio utakmice i desio se jednostavno neki pad u našoj igri u posljednjim minutama utakmice. Naši treneri rade odlične analize samih nas i protivničkih ekipa tako da će nam na svaku grešku biti ukazano, te će biti otkriven tačan razlog pada u našoj igri posljednjih minuta. Za kraj ovog odgovora iskoristio bih priliku da pohvalim atmosferu u našoj Skenderiji, na koju nismo smo navikli u regularnom dijelu prvenstva, ali zasigurno da meni kao mladom igraču je velika čast igrati pred punom Skenderijom i siguran sam da su nam naši navijači davali dodatni motiv i snagu i bili naš vjetar u leđa.

Druga utakmica se igra u Širokom Brijegu, a za kraj smo upitali Faruka da li vjeruje da Sarajevo može doći do preokreta u seriji i titule prvaka:

  • Prošle sezone, također za neki sportski portal, poslije serije dobrih rezultata sam rekao da GFC Sarajevo može do duple krune, pa sam dobio i par kritika i ismijavanja od pojedinaca. Samo ću reći da me vjera u sebe, ljude sa kojima igram i treniram, i vjera u proces kvalitetnog rada u mom klubu nije izdala, te da se nadam da GFC Sarajevo ove godine može do prvaka države. Naravno naglasio bih da respektujemo ekipu Hercegovine i smatram da su zasluženo u finalu kupa i finalu lige, te da imaju odlične individualce i da jako kvalitetno rade. Također, dodao bih da u životu svaki proces mora istrpiti određeni neuspjeh ili pad forme, ali svakako vjerujem da na kraju svakog kvalitetnog proces rada, kakav moj klub pruža nama, dolaze na vidjelo i plodovi uspjeha.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Administration and development - FutsalBALKAN webteam.© All rights reserved. Items can not be republished without written permit by Futsal Balkan.