Connect with us

Fifa

FIFA Futsal World uspjesi

Published

on

Svjetsko prvenstvo u Futsalu je počelo da se održava 1989. Prvi put Jugoslavija je trebala da nastupi 1992. Ali iako su prošli kvalifikacije, izbačeni su zbog Jugoslovenskog rata!

2000. Hrvatska je bila jedina kvalifikovana. Sistem takmičenja je bio 2 grupne faze i knockout. Hrvatska je prošla prvu grupnu fazu kao druga na tabeli (grupa sa Rusijom, Kostarikom i Australijom), ali u drugoj fazi bila je u grupi sa Španijom, Portugalom i Holandijom i tu je ispala kao trećeplasirana.

2012. Sistem je bio po prvi put kao današnji i Srbija je bila jedina zemlja koja je učestvovala. Stigli su do playoffa kao prvoplasirani u grupi sa Češkom Republikom, Egiptom i Kuvaitom, ali u 1/8 finala su poraženi od Argentine rezultatom 2-1.

Na poslednjem Svjetskom Prvenstvu, Srbija je opet stigla do knockout (kao jedni od najboljih trećoplasiranih)! U grupi su bili sa Iranom, Argentinom i Amerikom. Nakon produžetaka su poraženi protiv Portugala sa 4-3 (regularni dio meča 2-2).

Od preostalih država, Slovenija je bila najbliža da se kvalifikuje. Poslednja 4 puta su ispali u poslednjoj fazi kvalifikacija!

Domaćin za 2024. se još ne zna, ali opcije su Iran, Indija, Maroko, Sjedinjene Američke države, Meksiko, Gvatemala i Nikaragva. Kvalifikacije traju, i trenutno je treća faza. U igri od naših zemalja su Hrvatska, Slovenija, i Srbija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Administration and development - FutsalBALKAN webteam.© All rights reserved. Items can not be republished without written permit by Futsal Balkan.